Wrzesień to sezon na wszystkie największe pyszności! Znajduje się wśród nich boćwina, czyli burak liściowy. Jeśli dobrze poszukacie, to znajdziecie ją teraz na bazarkach, a jeśli nie, to popytajcie, może ktoś z Waszych znajomych zasiał ją sobie w tym roku w ogródku. Jest genialna do sałatek na ciepło i na zimno, do zup warzywnych, tart i do tego wszystkiego, do czego zazwyczaj dodajemy szpinak czy młodą kapustę.
Boćwina ma piękne kolorowe liście, aż chce się jeść! W tej sałatce lekko podsmażyłam boćwinę, ale takie młode, świeże, jędrne listki można jeść też na surowo.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy nieugotowanej (około 1 szklanka ugotowanej lub z puszki) - najlepsza będzie brązowa lub czarna, ale może być też zielona; można zastąpić ciecierzycą
- 2 szalotki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki sezamu uprażonego na patelni
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- duży pęk kolorowej boćwiny
- kilka gałązek koperku (nawet lepsza będzie natka kopru włoskiego, ze wzgledu na jej orzeźwiający anyżkowy aromat)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Soczewicę ugotuj. Szalotki pokrój w cieniutkie plasterki. Szczypiorek posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę wymieszaj z szalotką, szczypiorkiem, 1 łyżką soku z cytryny i skórką. Dopraw lekko solą i pieprzem.
Ogórki pokrój w grube plasterki (nie musisz ich obierać). Wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny, cukrem i uprażonym sezamem oraz z cayenne i słodką papryką. Posypać posiekanym koperkiem. Można dodać szczyptę soli.
Na oliwie podsmażyć boćwinę. Wystarczą jej dosłownie 2 minuty. Na koniec lekko osól, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zestaw z ognia.
W ten sposób otrzymaliśmy trzy części sałatki. Możemy je ułożyć na talerzu obok siebie albo najlepiej wszystko wymieszać razem!
Na oliwie podsmażyć boćwinę. Wystarczą jej dosłownie 2 minuty. Na koniec lekko osól, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zestaw z ognia.
W ten sposób otrzymaliśmy trzy części sałatki. Możemy je ułożyć na talerzu obok siebie albo najlepiej wszystko wymieszać razem!
Wskazówki:
- zamiast sezamu i sproszkowanej ostrej i słodkiej papryki, do ogórków możesz dodać coś lepszego - Zatar (arabska mieszanka ziół i przypraw z prażonym sezamem)
- sałatkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wegetarianie mogą podać ją z jajkiem w koszulce - pasuje idealnie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz