Przejdź do głównej zawartości

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: KOKTAJL Z JARMUŻU

Na blogu zdecydowanie brakuje zielonych koktajli i lekkich śniadań. Postanowiłam to zmienić. Od teraz regularnie w cyklu "Lekkie poniedziałki" będą pojawiały się moje pomysł na wegetariańskie przysmaki w wersji light, które bez problemu można zrobić w kilka minut przed wyjściem do pracy czy szkoły! 
Idzie zima, więc trzeba sobie dietę trochę urozmaicić w kolory. Poprawa zdrowia i humoru po takim napoju gwarantowana. Dziś przedstawiam prostą mieszankę 4 składników. Ten koktajl cudownie orzeźwia i pobudza, więc można pić zamiast kawy!


Składniki na 2 szklanki:

  • szklanka jarmużu
  • 1 grejpfrut
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka startego imbiru
Z grejpfruta wyciśnij sok. Z jarmużu usuń twarde łodyżki i pokrój na mniejsze kawałki (jeżeli nie jest to już gotowy posiekany jarmuż). Jabłka nie musisz obierać. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, zmiksuj i natychmiast pij, by skorzystać z jak największej ilości składników odżywczych!
Pamiętaj, że koktajle owocowe i warzywne oraz soki trzeba wypijać bezpośrednio po przygotowaniu, a nie na przykład robić dzień wcześniej w nocy i wypijać rano. Po kilku godzinach tracą wiele witamin i nie są już tak wartościowe. Zmiksowanie kilku składników zajmuje mniej niż minutę, więc nie warto robić tego wcześniej. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.