11 listopada zamiast rogala z białym makiem, mam bułeczki dyniowe z cynamonem. Marzyły mi się ostatnio cynamonowe bułeczki i ciasto drożdżowe z dynią. Bardzo się ucieszyłam więc, gdy trafiłam na przepis, który łączy w sobie moje obie zachcianki. Dzięki długiemu wyrastaniu i kilkukrotnemu odpowietrzeniu ciasta drożdżowego, jest ono nie za suche, w sam raz wyrośnięte, bardzo smaczne nawet na drugi dzień. Cynamon, imbir i gałka muszkatołowa, wiadomo, co dyni pasują idealnie!
Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
- 6 łyżek masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki dyniowego pure*
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
Na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki białego cukru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 jajko + odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)
Suszone drożdże wymieszaj w 1/4 szklanki ciepłej wody z cukrem. Odstaw na 10 minut.
W osobnej misce, najlepiej za pomocą miksera, wymieszaj ze sobą masło, mleko, jajka, cukier, przyprawy i dyniowe pure. Dodaj drożdże. Powoli dodawaj przesianą mąkę. Wyrabiaj przez około 10 minut. Jeśli wydaje Ci się zbyt klejące, możesz dodać odrobinę mąki. Uformuj kulę. Przełóż do miski posmarowanej cienką warstwą oleju lub posypaną mąką. Wierzch też posmaruj olejem lub oprósz mąką. Przykryj ściereczką. Odstaw na 1-1,5 godziny. Po tym czasie upuścić ciasto i uformować w kulę jeszcze raz. Odstawić na około godzinę, by znów podwoiło swoją objętość.
Po ponownym wyrośnięciu, podzielić ciasto na 16 kawałków. Uformować je w kulki i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Są gotowe do nadziewania.
Biały i brązowy cukier zmieliłam w młynku do kawy na konsystencję pomiędzy cukrem pudrem a drobnym cukrem, bo nie lubię, gdy duże kawałki cukru zgrzytają mi w zębach. Do cukru dodałam cynamon i gałkę. Masło rozpuściłam w rondelku.
Każdą kulkę ciasta rozwałkowuj w owalny lub prostokątny kształt, środek posmaruj masłem i posyp cynamonowym cukrem. Zrób wzdłuż 8-10 nacięć nożem. Zwijaj z obu boków jednocześnie (patrz: zdjęcia poniżej):
Uformowane bułeczki powinny jeszcze sobie podrosnąć przez około 30-45 minut.
Każdą bułeczkę posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15-18 minut aż się ładnie zarumienią.
Urocze ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com