Przejdź do głównej zawartości

CHRUPIĄCE CHIPSY Z BURAKA Z OCTEM (BEZ TŁUSZCZU)

W końcu przepis, który już trochę pachnie świętami. Można powiedzieć, że są to chipsy o smaku czerwonego barszczu. Eksperymentowałam z chipsami buraczanymi i w końcu udało mi się osiągnąć ideał. Najlepsze jest to, że wcale nie potrzeba tłuszczu, żeby chipsy były chrupiące. 


Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub jabłkowego
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Buraki obierz i pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć plasterki buraka do wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Spryskaj po obu stronach octem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150-160ºC. Po 20 minutach przewróć chipsy na drugą stronę. Piecz kolejne 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków – jeżeli są bardzo cienkie, trzeba go o kilka minut skrócić. Po prostu zaglądaj do piekarnika co jakiś czas, by kontrolować sytuację i wyjąć chipsy, gdy znacznie się skurczą i będą chrupiące. 
Wskazówki:

  • Do spryskania octem najlepiej użyj butelki do octu z rozpylaczem. Jeśli nie posiadasz takiego gadżetu, przed wyłożeniem na papier wymieszaj plasterki buraka z 2 łyżkami octu w misce. 
  • W ten sposób przygotowane buraczki można też ususzyć w suszarce do grzybów. Jednak suszenie będzie trwało dłużej.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.