Hummus z warzywami nie musi być nudną przekąską. Oto pomysł na podanie pasty z ciecierzycy w inny sposób. Małe, słodkie papryczki nadziewane hummusem to szybka, chrupiącą przekąska, która sprawdzi się w pracy i podczas przyjmowania niespodziewanych gości. Nie przepadam za nadziewaną, zapiekaną papryką, zdecydowanie wolę taką, jak ta - świeżą i soczystą.
Składniki:
- 500 g słodkiej papryki "mini"
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- opcjonalnie odrobina zimnej wody
Ciecierzycę zmiksuj z tahiną, czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami. Jeśli będzie za gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody. Nadziej każdą papryczkę hummusem po brzegi, przykryj czapeczką i chrup do woli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz