Przejdź do głównej zawartości

LODY BANANOWE ZE SPIRULINĄ I Z POSYPKĄ AMARANTUSOWĄ

Chwilowa zmiana aury, więc może zaserwujmy sobie błyskawiczne, bananowe lody w kosmicznym kolorze! Świetnie wyglądają a do tego są megazdrowe, smaczne i mają kremową konsystencję. Ze spiruliną mam do czynienia dopiero od niedawna i dodawałam ją już do soków i koktajli, ale w takiej formie odpowiada mi najbardziej.

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany (z plamkami)
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • około 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka spiruliny
  • Do posypania:
  • 1/2 szklanki dobrego soku jabłkowego (tłoczonego bezpośrednio z owoców)
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • szczypta soli
Banany pokrój w cienkie plasterki, polej sokiem z cytryny i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Możesz w między czasie potrząsnąć pojemnikiem, by kawałki zbytnio się nie posklejały.
W rondelku o grubym dnie lub na patelni gotuj sok jabłkowy aż porządnie zgęstnieje i zyska konsystencję syropu. Połącz amarantus z syropem jabłkowym, dokładnie wymieszaj, by ziarenka pokryły się syropem, dodaj szczyptę soli. Rozłóż posypkę cienką warstwą na papierze do wypieków. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na 10-15 minut, pilnując by się nie zrumieniła za bardzo. Ostudź. Powinna powstać chrupiąca posypka.
Wyjmij zamrożone banany z zamrażalnika, przełóż do blendera (najlepiej kielichowego lub rozdrabniacza dołączonego do blendera ręcznego), dodaj odrobinę mleka i spirulinę. Zmiksuj na kremową konsystencję. Podawaj od razu. Ewentualnie możesz na chwilę wstawić do zamrażalnika, zanim podasz gościom.

Komentarze

  1. Banany, jako lody zna chyba każdy weganin... ale w takiej postaci - REWELACJA!
    Widzę jeszcze w postach polecanych lody kokosowe i chałowe - ojjj... jutro przychodzą znajomi, więc chyba będą się zapychać lodami :)

    Zapraszam do mnie,
    http://vegeva.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...