Dziś przedstawiam przepis na pyszne i kolorowe owocowe pianki z chia, trochę podobne do deserów typu "ptasie mleczko" lub sernik na zimno, ale w wersji wegańskiej. Teraz najlepiej zrobić je z mrożonych owoców, a w sezonie ze świeżych. Takie pianki posmakują szczególnie amatorom puddingów chia. Dzięki dodatkowi agaru mają bardziej zwartą konsystencję. Na blogu znajdziecie więcej przepisów z użyciem nasion chia.
Składniki:
- 150 g mrożonych jagód
- 200 g mrozonych truskawek
- 250 ml mleka kokosowego
- 2,5 łyżki chia (szałwia hiszpańska)
- 2-3 łyżkiksylitolu lub miodu
- 2,5 łyżeczki agaru
- ziarenka z 1 laski wanilii
Każdy rodzaj owoców zmiksuj w osobnym pojemniku. Do masy truskawkowej dodaj pół szklanki mleka kokosowego.
BIAŁY: Pozostałe mleko kokosowe zagotuj z łyżką ksylitolu i wanilią oraz 1 łyżką chia. Do wrzącego mleka dodaj 1 łyżeczkę agaru. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wlej do foremki (o wymiarach około 19 x 12 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw do wystygnięcia.
CZERWONY: Teraz zagotuj masę truskawkowo-kokosową z 1 łyżką chia. Jeżeli jest za mało słodkie, posłódź odrobiną ksylitolu lub miodu. Do gotujących się truskawek dodaj łyżeczkę agaru i gotuj 2-3 minuty. Przelej masę truskawkową na zastygniętą masę białą. Wstaw w chłodne miejsce, by kolejna warstwa zastygła.
CZARNY: Na koniec zagotuj jagody z dodatkiem połowy łyżki chia i posłódź, jeżeli to konieczne. Gdy masa się zagotuje, dodaj pół łyżeczki agaru i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wlej ostatnią warstwę do formy z zastygniętym deserem.
Odstaw do zastygnięcia i już po około godzinie możesz delektować się smacznym deserem.
BIAŁY: Pozostałe mleko kokosowe zagotuj z łyżką ksylitolu i wanilią oraz 1 łyżką chia. Do wrzącego mleka dodaj 1 łyżeczkę agaru. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wlej do foremki (o wymiarach około 19 x 12 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw do wystygnięcia.
CZERWONY: Teraz zagotuj masę truskawkowo-kokosową z 1 łyżką chia. Jeżeli jest za mało słodkie, posłódź odrobiną ksylitolu lub miodu. Do gotujących się truskawek dodaj łyżeczkę agaru i gotuj 2-3 minuty. Przelej masę truskawkową na zastygniętą masę białą. Wstaw w chłodne miejsce, by kolejna warstwa zastygła.
CZARNY: Na koniec zagotuj jagody z dodatkiem połowy łyżki chia i posłódź, jeżeli to konieczne. Gdy masa się zagotuje, dodaj pół łyżeczki agaru i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wlej ostatnią warstwę do formy z zastygniętym deserem.
Odstaw do zastygnięcia i już po około godzinie możesz delektować się smacznym deserem.
Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń