Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKI PASZTET Z GALARETKĄ I SOSEM BORÓWKOWYM

Elegancki pasztet bez pieczenia, idealny na wielkanocny stół. Pasztet miał przypominać tradycyjny, mięsny pasztet wątróbkowy, na wierzchu którego tworzy się warstwa tłuszczyku. Na wierzchu mojego pasztu jest delikatna, bulionowa galaretka, a w środku same warzywa i grzyby. Do tego kwaskowaty, owocowy sos. Mam nadzieję, że Wam posmakuje. 

Składniki (na 2-3 słoiki po 0,3 l):


  • 1 marchewka
  • por (z przewagą części zielonej)
  • 1 pietruszka
  • 50-60 g kawałek selera
  • 3 suszone grzyby shitake
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka oliwy do wywaru
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 kostki tofu (ok. 90-100 g)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól lub sos sojowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki agaru

Sos:


  • 1/2 szklanki mrożonych borówek czerwonych lub żurawiny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • szczypta soli

Marchew, por, pietruszkę, seler, grzyby shitake z liściem laurowym i zielem angielskim gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 35 minut. W trakcie gotowania dodaj łyżeczkę oliwy.
Z wywaru wyłów grzyby shitake, pokrój je w kawałki i podsmaż wraz z posiekanymi pieczarkami. Do smażących się grzybów dorzuć kawałek posiekanego pora lub pół pokrojonej w kostkę cebuli, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty korzeń imbiru. Na koniec dodaj 1 łyżeczkę tymianku. Smażenie grzybów powinno trwać około 10-15 minut. 
Ugotowane warzywa, podsmażone grzyby i tofu zblenduj na pastę. Dopraw solą lub sosem sojowym i sporą ilością pieprzu. 
Odcedź 3/4 szklanki bulionu po ugotowanych warzywach. Powinien być jak najbardziej klarowny. Zagotuj go, dodaj agar i gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Odstaw z ognia i przelej na wierzch pasztetu, by stworzył około 0,5-centymetrową warstwę. Odstaw do ostygnięcia. 
Składniki na sos wrzuć do rondelka. Podgrzewaj aż owoce zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Sos możesz dodatkowo zblendować lub przetrzeć przez sito, by był gładszy. 

Wskazówki:

  • Co zrobić gdy pasztet po zblendowaniu będzie zbyt rzadki? Nie powinno się tak zdarzyć, ale gdyby jednak coś takiego się stało, pokrusz do pasztetu kromkę razowego pieczywa i ponownie zblenduj.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.