wtorek, 11 lipca 2017

PUDDING CHIA Z SOSEM BANANOWO-TRUSKAWKOWYM (BEZ CUKRU)

Wiem, że sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Na pewno kupicie jeszcze gdzieś te przepyszne owoce w wersji świeżej, a jak nie, to przez okrągły rok można zajadać się mrożonymi i w tym przepisie jak najbardziej można użyć też mrożonych owoców. 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrolu (opcjonalnie, ponieważ mleko ryżowe ma naturalną słodycz)

Sos:

  • 1 banan
  • sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • kilkanaście truskawek

Do posypania:

  • płatki kokosowe
  • gorzka czekolada
  • ekspandowany amarantus
Mleko zagotuj, dodaj agar i mieszając gotuj jeszcze przez 3 minuty. Zestaw z ognia, lekko ostudź i dodaj nasiona chia. Dokładnie wymieszaj, przelej do dwóch wysokich szklanek lub salaterek. 
Kilka truskawek pokrój w ćwiartki, ósemki lub w kostkę. Resztę zmiksuj z bananem. Wymieszaj mus truskawkowo-bananowy z kawałkami truskawek, wlej go na wierzch stężałego puddingu. 
Udekoruj deser dowolnymi, zdrowymi posypkami. Ja proponuję płatki lub wiórki kokosowe, gorzką czekoladę startą na tarce lub ekspandowany amarantus. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...