Wiem, że sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Na pewno kupicie jeszcze gdzieś te przepyszne owoce w wersji świeżej, a jak nie, to przez okrągły rok można zajadać się mrożonymi i w tym przepisie jak najbardziej można użyć też mrożonych owoców.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1/2 łyżeczki agaru
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrolu (opcjonalnie, ponieważ mleko ryżowe ma naturalną słodycz)
Sos:
- 1 banan
- sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
- kilkanaście truskawek
Do posypania:
- płatki kokosowe
- gorzka czekolada
- ekspandowany amarantus
Kilka truskawek pokrój w ćwiartki, ósemki lub w kostkę. Resztę zmiksuj z bananem. Wymieszaj mus truskawkowo-bananowy z kawałkami truskawek, wlej go na wierzch stężałego puddingu.
Udekoruj deser dowolnymi, zdrowymi posypkami. Ja proponuję płatki lub wiórki kokosowe, gorzką czekoladę startą na tarce lub ekspandowany amarantus.
Mmm, smakowitości :)
OdpowiedzUsuń