Grube, mięsiste, dobrze doprawione steki z kalafiora to znakomity dodatek do domowego obiadu. Typowo polskiego. Z surówką i ziemniaczkami albo z ulubioną kaszą. Moja mama, kilka tygodni temu, postanowiła przejść na wegetarianizm i właśnie dla niej zrobiłam taki obiadek. Naprawdę jej smakowało!
Składniki:
- 1 duży kalafior
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta granulowanego czosnku, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól
Dużego kalafiora gotuj krótko (około 10 minut) w dużym garnku. Wyjmij z garnka, przestudź i pokrój na kilka grubych "steków". Każdy "stek" natrzyj odrobiną oleju i przyprawami. Najpierw podsmaż je z obu stron po 5 minut na patelni, a następnie wstaw do piekarnika i piecz najpierw na jednej, a potem na drugiej stronie po około 15 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam swojego steka, jak widać na zdjęciu, z sałatką, kiełkami i komosą ryżową. Można pokusić się też o jakiś sos np. czosnkowy lub po prostu polać pastą tahini.
Jeśli szukasz innych, kalafiorowych inspiracji, to polecam przepis na mój kalafiorowy kuskus (link do przepisu).
Jeśli szukasz innych, kalafiorowych inspiracji, to polecam przepis na mój kalafiorowy kuskus (link do przepisu).
Robiłam ale bardzo dawno :)
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuń