poniedziałek, 24 lipca 2017

STEK Z KALAFIORA

Grube, mięsiste, dobrze doprawione steki z kalafiora to znakomity dodatek do domowego obiadu. Typowo polskiego. Z surówką i ziemniaczkami albo z ulubioną kaszą. Moja mama, kilka tygodni temu, postanowiła przejść na wegetarianizm i właśnie dla niej zrobiłam taki obiadek. Naprawdę jej smakowało!


Składniki:


  • 1 duży kalafior
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta granulowanego czosnku, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól
Dużego kalafiora gotuj krótko (około 10 minut) w dużym garnku. Wyjmij z garnka, przestudź i pokrój na kilka grubych "steków". Każdy "stek" natrzyj odrobiną oleju i przyprawami. Najpierw podsmaż je z obu stron po 5 minut na patelni, a następnie wstaw do piekarnika i piecz najpierw na jednej, a potem na drugiej stronie po około 15 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam swojego steka, jak widać na zdjęciu, z sałatką, kiełkami i komosą ryżową. Można pokusić się też o jakiś sos np. czosnkowy lub po prostu polać pastą tahini.

Jeśli szukasz innych, kalafiorowych inspiracji, to polecam przepis na mój kalafiorowy kuskus (link do przepisu). 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...