Przejdź do głównej zawartości

STEK Z KALAFIORA

Grube, mięsiste, dobrze doprawione steki z kalafiora to znakomity dodatek do domowego obiadu. Typowo polskiego. Z surówką i ziemniaczkami albo z ulubioną kaszą. Moja mama, kilka tygodni temu, postanowiła przejść na wegetarianizm i właśnie dla niej zrobiłam taki obiadek. Naprawdę jej smakowało!


Składniki:


  • 1 duży kalafior
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta granulowanego czosnku, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól
Dużego kalafiora gotuj krótko (około 10 minut) w dużym garnku. Wyjmij z garnka, przestudź i pokrój na kilka grubych "steków". Każdy "stek" natrzyj odrobiną oleju i przyprawami. Najpierw podsmaż je z obu stron po 5 minut na patelni, a następnie wstaw do piekarnika i piecz najpierw na jednej, a potem na drugiej stronie po około 15 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam swojego steka, jak widać na zdjęciu, z sałatką, kiełkami i komosą ryżową. Można pokusić się też o jakiś sos np. czosnkowy lub po prostu polać pastą tahini.

Jeśli szukasz innych, kalafiorowych inspiracji, to polecam przepis na mój kalafiorowy kuskus (link do przepisu). 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.