niedziela, 21 października 2018

BANANOWE SCONES (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ CUKRU)

Bananowe scones: trochę ciasto, trochę ciasteczka, a trochę bułeczki. W niedzielny poranek nabrałam ogromnej ochoty na ciasto, więc po prostu je upiekłam. Jak dla mnie idealne, bo nie za słodkie, a podane z jogurtem kokosowym i dżemem porzeczkowym mogą nawet poudawać owsiankę! 


Składniki:
3 szklanki mąki owsianej lub 1,5 owsianej+1,5 bezglutenowej uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ szklanki oleju kokosowego bezzapachowego
½ szklanki erytrolu lub ksylitolu
2 bardzo dojrzałe banany 
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki nasion babki płesznik, szałwii hiszpańskiej lub nasion lnu (zmielone)


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i błonnikiem witalnym. Mokre składniki i erytrol zblendować na gładką masę. Połączyć mokre składniki z suchymi i uformować kulę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Lekko spłaszczyć i podzielić na 8 kawałków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piec przez 20-25 minut aż ciasto nabierze rumieńców.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...