czwartek, 24 stycznia 2019

JAK ODCZAROWAĆ OWSIANKĘ?

To, że owsianka jest zdrowa wiem od bardzo dawna. Od dzieciństwa. Mama uświadamiała mnie w tym prawie codziennie rano od kiedy poszłam do zerówki. Jako dziecko byłam więc przekonana, że owsianka jest zdrowa, ale i niesmaczna. Od czego było blisko do stwierdzenia, że "to co zdrowe jest bleee". Na szczęście przez owsiankę nie zniechęciłam się do zdrowego odżywiania i już jako dziecko lubiłam wiele wartościowych produktów. Praktycznie nie było warzyw i owoców, których bym nie lubiła. Teraz jestem dorosła, bogatsza o doświadczenie kulinarne oraz wiedzę dietetyczną i nareszcie potrafię zrobić owsiankę, która mi smakuje i jest zdrowa! Może i Wam zasmakuje? Przeczytajcie jak ją robię.
Po latach wiem w czym tkwił problem z owsianką z dzieciństwa. Mama gotowała mi ją na mleku, słodziła cukrem i podawała megaporcję, którą spokojnie najadłby się 90 kg mężczyzna. W mojej dziecięcej owsiance nie było orzechów, owoców, przypraw korzennych, kakao. Brakowało w niej urozmaicenia, nie dlatego, że mama miała złe intencje, tylko po prostu nie posiadała wiedzy, którą posiadam teraz ja, że w każdym pełnowartościowym posiłku powinny znaleźć się warzywa lub owoce. Myślę, że mało kto w tamtych czasach, to wiedział. 
Do jedzenia owsianki mnie mama nie zachęciła, ale jestem jej wdzięczna za wiele innych, zdrowych nawyków żywieniowych. Mimo braku kolorowych dodatków w owsiance jestem przekonana, że jadłam więcej warzyw i owoców, niż rówieśnicy. Moi rodzice, jak to ogrodnicy, od zawsze uprawiali mnóstwo warzyw, eksperymentując z różnymi odmianami pomidorów, papryk, cukinii, dyni i wielu innych. Podczas zakupów również lubili eksperymentować, próbować nowych, egzotycznych smaków. Dlatego mogę powiedzieć, że awokado jest moim "smakiem z dzieciństwa", jadłam je dość często, chociaż w tamtych czasach (lata 90.), było ono trudniej dostępne i droższe, niż dziś. 

Taka jest moja owsiankowa przeszłość. A jaka jest teraźniejszość? Na moim stole codziennie rano gości owsianka, którą zjadam z apetytem. Jaki jest mój patent na owsiankę? Gotuję płatki na mleku przez kilka minut, zestawiam z ognia i dodaję rozgniecionego widelcem banana, który dodaje owsiance słodyczy. Czasem na tym etapie dodaję jeszcze jedną łyżeczkę korzenia maca i/lub dwie łyżeczki białka grochu dla podniesienia wartości odżywczej. Przekładam owsiankę do miseczki i dekoruję zdrowymi dodatkami, głównie świeżymi lub mrożonymi owocami, ale czasami też orzechami lub gorzką czekoladą.

PRZEPIS NA OWSIANKĘ IDEALNĄ
Ten przepis jest inspiracją. Na jego podstawie możecie skomponować swoją owsiankę idealną z ulubionymi dodatkami. Ja ostatnio dodałam nawet do owsianki owoce z kompotu (owsianka z pierwszego zdjęcia). A poniżej jest zdjęcie mojej ulubionej owsianki, z dodatkiem kurkumy, pieprzu i wiśni. Na zdjęciu środkowym są: owsianka z tahiną i pestkami granatu, owsianka z owocami mrożonymi, winogronami i mandarynką, owsianka z owocami jagodowymi i czekoladą, owsianka z mini-kiwi.


(porcja dla 1 osoby)
Składniki bazowe, które zawsze pojawiają się w mojej owsiance:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • ok. 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego wzbogaconego wapniem
  • 1 banan
Dodatki sproszkowane:
  • 1 łyżeczka korzenia maca
  • 2 łyżeczki białka grochu
  • 1-2 łyżeczki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta kurkumy + szczypta pieprzu lub chili
  • szczypta cynamonu
Składniki dodające kremowej konsystencji:
  • masło orzechowe
  • pasta tahini
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • gęste mleczko kokosowe
Owocowo-warzywne dodatki:
  • świeże lub mrożone: wiśnie, truskawki, jagody, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie
  • jabłko starte na tarce
  • gruszka
  • mango
  • pomarańcza lub mandarynka pokrojona w plasterki
  • kiwi
  • winogrona
  • pestki granatu
  • suszone owoce, np. morele, figi, suszone śliwki, owoce goji
  • starta na tarce świeża marchewka
  • dynia upieczona w piekarniku i rozgnieciona widelcem lub zblendowana
Chrupiące dodatki:
  • orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie lub inne
  • pestki słonecznika i dyni
  • mak
  • nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
  • sezam
  • płatki migdałów

1 komentarz:

  1. Best Casino: How to Choose the Best Casino Site - Dr.MD
    In general, we recommend betting sites like FanDuel, bet365, and 순천 출장안마 Unibet. What 이천 출장마사지 is more, 나주 출장샵 the most reliable 충청북도 출장샵 online sportsbook is 춘천 출장샵 one

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...