Przejdź do głównej zawartości

KLUSECZKI DYNIOWE Z FASOLĄ, PESTO I POMIDORKAMI

Nieco pracochłonne, ale jakże satysfakcjonujące danie. Zrobiłam je z połowy niewielkiej dyni piżmowej, a kluseczek wyszło naprawdę sporo. Jeśli zrobicie podwójną porcję, czyli wykorzystacie całą dynię, naprodukujecie naprawdę dużo kluseczek, które można bez problemu zamrozić. Później wystarczy tylko podsmażyć zamrożone kluseczki na odrobinie oleju, zrobić do nich jakiś szybki sos pomidorowy, grzybowy, szpinakowy lub po prostu pesto i obiad w 15 minut gotowy!


Składniki (na 3 porcje):


  • miąższ z upieczonej dyni ok. 400-450 g
  • gotowa mieszanka mąk bezglutenowych do klusek (250 g) lub 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka ryżowa do obtoczenia
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki fasoli ugotowanej lub z puszki
  • garść płatków migdałowych

Na pesto:


  • pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych



  1. Dynię przekrój na pół i piecz przez około 1 godzinę w 200 st. C. 30 minut przed końcem pieczenia dyni, wstaw do piekarnika pomidorki: przekrojone na pół, polane oliwą z oliwek, posypane bazylią i szczyptą soli. 
  2. Po wyjęciu i ostudzeniu dyni, obierz ją z twardej skóry, dodaj mąkę, szczyptę soli, pieprz i suszony tymianek. Wymieszaj ciasto. W zależności od gatunku dyni (zawartość wody), ciasto będzie bardziej albo mniej kleiste. Np. dynia Hokkaido będzie zdecydowanie bardziej sucha, ponieważ zawiera więcej skrobi, a mniej wody; dynia piżmowa jest dość mokra, więc moje ciasto było wyjątkowo kleiste. Podsypując mąkę ryżową, formuj z ciasta wałeczki (jeśli ciasto jest kleiste, łatwiej będzie Ci formować krótkie wałeczki), a następnie pokrój je na kluseczki wielkości 1/2 kciuka. Kleiste ciasto obsypuj obficie mąką ryżową, żeby nie przykleiło się do stolnicy.
  3. Gotuj kluski porcjami w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty, czyli do momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. 
  4. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki podane na pesto. Powinien powstać dość rzadki, zielony sos, który nie musi być supergładki. 
  5. Wymieszaj ugotowaną fasolę, kluseczki (można je krótko podsmażyć na odrobinie oleju), pesto i pomidorki. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 596 kcal
Białko: 13.33 g
Tłuszcz17.42 g
Węglowodany98.92 g
Błonnik: 13.39 g
Beta-karoten: 5283.24 μg
Witamina E: 7.65 mg

Superfoods:
Dynia: oprócz beta-karotenu, zawiera też luteninę - silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy, m.in. przed szkodliwym działaniem światła.
Pomidorki koktajlowe: mają więcej likopenu, niż odmiany o większych owocach, do tego smakują nam bardziej, ponieważ zawierają więcej naturalnych cukrów i kwasu glutaminowego (naturalny "wzmacniacz smaku").
Migdały: jedno z najbogatszych źródeł wapnia wśród orzechów, dlatego stanowią bardzo dobrą alternatywę dla produktów mlecznych!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.