poniedziałek, 28 stycznia 2019

KLUSECZKI DYNIOWE Z FASOLĄ, PESTO I POMIDORKAMI

Nieco pracochłonne, ale jakże satysfakcjonujące danie. Zrobiłam je z połowy niewielkiej dyni piżmowej, a kluseczek wyszło naprawdę sporo. Jeśli zrobicie podwójną porcję, czyli wykorzystacie całą dynię, naprodukujecie naprawdę dużo kluseczek, które można bez problemu zamrozić. Później wystarczy tylko podsmażyć zamrożone kluseczki na odrobinie oleju, zrobić do nich jakiś szybki sos pomidorowy, grzybowy, szpinakowy lub po prostu pesto i obiad w 15 minut gotowy!


Składniki (na 3 porcje):


  • miąższ z upieczonej dyni ok. 400-450 g
  • gotowa mieszanka mąk bezglutenowych do klusek (250 g) lub 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka ryżowa do obtoczenia
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki fasoli ugotowanej lub z puszki
  • garść płatków migdałowych

Na pesto:


  • pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych



  1. Dynię przekrój na pół i piecz przez około 1 godzinę w 200 st. C. 30 minut przed końcem pieczenia dyni, wstaw do piekarnika pomidorki: przekrojone na pół, polane oliwą z oliwek, posypane bazylią i szczyptą soli. 
  2. Po wyjęciu i ostudzeniu dyni, obierz ją z twardej skóry, dodaj mąkę, szczyptę soli, pieprz i suszony tymianek. Wymieszaj ciasto. W zależności od gatunku dyni (zawartość wody), ciasto będzie bardziej albo mniej kleiste. Np. dynia Hokkaido będzie zdecydowanie bardziej sucha, ponieważ zawiera więcej skrobi, a mniej wody; dynia piżmowa jest dość mokra, więc moje ciasto było wyjątkowo kleiste. Podsypując mąkę ryżową, formuj z ciasta wałeczki (jeśli ciasto jest kleiste, łatwiej będzie Ci formować krótkie wałeczki), a następnie pokrój je na kluseczki wielkości 1/2 kciuka. Kleiste ciasto obsypuj obficie mąką ryżową, żeby nie przykleiło się do stolnicy.
  3. Gotuj kluski porcjami w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty, czyli do momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. 
  4. W międzyczasie zblenduj wszystkie składniki podane na pesto. Powinien powstać dość rzadki, zielony sos, który nie musi być supergładki. 
  5. Wymieszaj ugotowaną fasolę, kluseczki (można je krótko podsmażyć na odrobinie oleju), pesto i pomidorki. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia: 596 kcal
Białko: 13.33 g
Tłuszcz17.42 g
Węglowodany98.92 g
Błonnik: 13.39 g
Beta-karoten: 5283.24 μg
Witamina E: 7.65 mg

Superfoods:
Dynia: oprócz beta-karotenu, zawiera też luteninę - silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy, m.in. przed szkodliwym działaniem światła.
Pomidorki koktajlowe: mają więcej likopenu, niż odmiany o większych owocach, do tego smakują nam bardziej, ponieważ zawierają więcej naturalnych cukrów i kwasu glutaminowego (naturalny "wzmacniacz smaku").
Migdały: jedno z najbogatszych źródeł wapnia wśród orzechów, dlatego stanowią bardzo dobrą alternatywę dla produktów mlecznych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...