Przejdź do głównej zawartości

PLACKI JAK CIASTO MARCHEWKOWE

Moje śniadania wyglądają prawie zawsze tak samo - owsianka z bananem, która jednak za każdym razem wygląda i smakuje inaczej (napiszę o mojej idealnej owsiance następnym razem)! Jednak gdy nadchodzi weekend, pojawiają się pomysły na coś równie smacznego, ale bardziej pracochłonnego - placki, pankejki, naleśniki, racuchy. Tym razem pomyślałam sobie, że fajnie by było, gdyby wyglądały i smakowały, jak ciasto marchewkowe. Jak się Wam podoba taka wersja?


Składniki (na około 12 placków):

1 szklanka mąki owsianej lub orkiszowej pełnoziarnistej
1 banan
250 g kefiru lub jogurtu
po 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 jajko (opcjonalnie, bo bez niego też placki wyjdą)
2 średnie marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju do smażenia
do przełożenia placków: serek kremowy np. bez laktozy (ma naturalnie słodki smak), homogenizowany naturalny lub bardzo gęsty jogurt grecki
 

  1. Banana zmiażdż lub zblenduj na pure. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz dokładnie wszystkie składniki (oprócz serka), odstaw na 10 minut. 
  2. Rozgrzej patelnię posmarowaną cienką warstwą oleju. U mnie jeden naleśnik to 3 łyżki ciasta, smażyłam po 3 naleśniki na jednej patelni. Postaraj się, żeby były w miarę okrągłe. 
  3. Kiedy już usmażysz wszystkie placki, zrób z nich minitorciki marchewkowe. Każdy placek przełóż cienką warstwą serka, wierzch też nim posmaruj. Jeśli serek lub jogurt jest dla Ciebie za mało słodki, możesz go posłodzić stewią lub pudrem z ksylitolu. Udekoruj placki wiórkami marchewki.

Wartości odżywcze (1 porcja, czyli 4 placki):

Energia:  393 kcal
Białko:  15.95 g
Tłuszcz:  14.11 g
Węglowodany: 50.4 g
Błonnik: 4.62 g

Superfoods: 

Marchew: to skarbnica karotenoidów, które m.in. zwalczają stres oksydacyjny, zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych.
Cynamon: wspomaga stabilizację poziomu glukozy we krwi, dlatego ma zastosowanie w diecie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a nawet PCOS (zespół policystycznych jajników). Cynamon ma też właściwości antyoksydacyjne. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...