Moje śniadania wyglądają prawie zawsze tak samo - owsianka z bananem, która jednak za każdym razem wygląda i smakuje inaczej (napiszę o mojej idealnej owsiance następnym razem)! Jednak gdy nadchodzi weekend, pojawiają się pomysły na coś równie smacznego, ale bardziej pracochłonnego - placki, pankejki, naleśniki, racuchy. Tym razem pomyślałam sobie, że fajnie by było, gdyby wyglądały i smakowały, jak ciasto marchewkowe. Jak się Wam podoba taka wersja?
Składniki (na około 12 placków):
1 szklanka mąki owsianej lub orkiszowej pełnoziarnistej1 banan
250 g kefiru lub jogurtu
po 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 jajko (opcjonalnie, bo bez niego też placki wyjdą)
2 średnie marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju do smażenia
do przełożenia placków: serek kremowy np. bez laktozy (ma naturalnie słodki smak), homogenizowany naturalny lub bardzo gęsty jogurt grecki
- Banana zmiażdż lub zblenduj na pure. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz dokładnie wszystkie składniki (oprócz serka), odstaw na 10 minut.
- Rozgrzej patelnię posmarowaną cienką warstwą oleju. U mnie jeden naleśnik to 3 łyżki ciasta, smażyłam po 3 naleśniki na jednej patelni. Postaraj się, żeby były w miarę okrągłe.
- Kiedy już usmażysz wszystkie placki, zrób z nich minitorciki marchewkowe. Każdy placek przełóż cienką warstwą serka, wierzch też nim posmaruj. Jeśli serek lub jogurt jest dla Ciebie za mało słodki, możesz go posłodzić stewią lub pudrem z ksylitolu. Udekoruj placki wiórkami marchewki.
Wartości odżywcze (1 porcja, czyli 4 placki):
Energia: 393 kcalBiałko: 15.95 g
Tłuszcz: 14.11 g
Węglowodany: 50.4 g
Błonnik: 4.62 g
Superfoods:
Marchew: to skarbnica karotenoidów, które m.in. zwalczają stres oksydacyjny, zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym, wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych.Cynamon: wspomaga stabilizację poziomu glukozy we krwi, dlatego ma zastosowanie w diecie dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a nawet PCOS (zespół policystycznych jajników). Cynamon ma też właściwości antyoksydacyjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz