Od kilku dni mamy wiosnę. Niestety nie można powiedzieć o wiośnie na talerzu, bo pyszne polskie warzywa i owoce nie zdążyły jeszcze wystarczająco urosnąć. Trzeba trochę poczekać i już wkrótce (pod koniec kwietnia i w maju) będziemy mogli cieszyć się wysypem młodych buraczków, szparagów, polską marchewką i kapustą (te na zdjęciu są niestety z Portugalii), słodkimi, soczystymi pomidorami i innymi smakołykami z warzywniaka. Póki co posiłkujemy się więc kiełkami, suchymi nasionami roślin strączkowych i egzotycznymi warzywami, owocami (takimi jak słodkie ziemniaki, awokado) czy całkiem dobrej jakości warzywami, które zdążyły już urosnąć na południu Europy. Kolorowe, faszerowane bataty wyrażają moją tęsknotę za wiosennym i letnim gotowaniem.
• ½ szklanki soczewicy brązowej lub zielonej
• łyżeczka sosu sojowego
• 1 ząbek czosnku
• po ½ łyżeczki chili w proszku i wędzonej papryki
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• 1 awokado
• 1 pomidor malinowy
• ½ czerwonej cebuli
• sok z ½ limonki
• ½ świeżej papryczki chili lub szczypta suszonej
• szczypta soli
• garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
Bataty wyszoruj, wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Kiedy po wbiciu widelca będą miękkie, wyjmij je, odcedź, rozetnij wzdłuż i lekko rozchyl na boki, a wnętrze nafaszeruj ugotowaną soczewicą i salsą.
Soczewica: namocz ją na pół godziny we wrzątku. Następnie gotuj przez 20 minut w małej ilości wody (tyle, żeby soczewica całość „wypiła”, czyli około 1 szklanka wody na ½ szklanki soczewicy). Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy oraz chili i paprykę wędzoną.
Salsa: pomidora, cebulę i awokado pokrój w kostkę. Dopraw sokiem z limonki, szczyptą soli i ostrą papryką. Warto dodać kolendrę. Ja tego nie zrobiłam tylko dlatego, że zapomniałam kupić ;)
Białko: 20,32 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 86,5 g
Błonnik: 17,5 g

Składniki (na 2 porcje):
• 2 bataty (słodkie ziemniaki)
• ½ szklanki soczewicy brązowej lub zielonej
• łyżeczka sosu sojowego
• 1 ząbek czosnku
• po ½ łyżeczki chili w proszku i wędzonej papryki
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• 1 awokado
• 1 pomidor malinowy
• ½ czerwonej cebuli
• sok z ½ limonki
• ½ świeżej papryczki chili lub szczypta suszonej
• szczypta soli
• garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
Bataty wyszoruj, wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Kiedy po wbiciu widelca będą miękkie, wyjmij je, odcedź, rozetnij wzdłuż i lekko rozchyl na boki, a wnętrze nafaszeruj ugotowaną soczewicą i salsą.
Soczewica: namocz ją na pół godziny we wrzątku. Następnie gotuj przez 20 minut w małej ilości wody (tyle, żeby soczewica całość „wypiła”, czyli około 1 szklanka wody na ½ szklanki soczewicy). Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy oraz chili i paprykę wędzoną.
Salsa: pomidora, cebulę i awokado pokrój w kostkę. Dopraw sokiem z limonki, szczyptą soli i ostrą papryką. Warto dodać kolendrę. Ja tego nie zrobiłam tylko dlatego, że zapomniałam kupić ;)
Wartości odżywcze (w 1 porcji):
Energia: 518,5 kcalBiałko: 20,32 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 86,5 g
Błonnik: 17,5 g
Teraz to mi zrobiłaś dobrze. Miks doskonały, wszystko co kocham :-)
OdpowiedzUsuń