Przejdź do głównej zawartości

BATATY FASZEROWANE SOCZEWICĄ I SALSĄ Z AWOKADO

Od kilku dni mamy wiosnę. Niestety nie można powiedzieć o wiośnie na talerzu, bo pyszne polskie warzywa i owoce nie zdążyły jeszcze wystarczająco urosnąć. Trzeba trochę poczekać i już wkrótce (pod koniec kwietnia i w maju) będziemy mogli cieszyć się wysypem młodych buraczków, szparagów, polską marchewką i kapustą (te na zdjęciu są niestety z Portugalii), słodkimi, soczystymi pomidorami i innymi smakołykami z warzywniaka. Póki co posiłkujemy się więc kiełkami, suchymi nasionami roślin strączkowych i egzotycznymi warzywami, owocami (takimi jak słodkie ziemniaki, awokado) czy całkiem dobrej jakości warzywami, które zdążyły już urosnąć na południu Europy. Kolorowe, faszerowane bataty wyrażają moją tęsknotę za wiosennym i letnim gotowaniem.


Składniki (na 2 porcje):


•    2 bataty (słodkie ziemniaki)
•    ½ szklanki soczewicy brązowej lub zielonej
•    łyżeczka sosu sojowego
•    1 ząbek czosnku
•    po ½ łyżeczki chili w proszku i wędzonej papryki
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    1 awokado
•    1 pomidor malinowy
•    ½ czerwonej cebuli
•    sok z ½ limonki
•    ½ świeżej papryczki chili lub szczypta suszonej
•    szczypta soli
•    garść świeżej kolendry (opcjonalnie)

 

Bataty wyszoruj, wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 30-40 minut do miękkości. Kiedy po wbiciu widelca będą miękkie, wyjmij je, odcedź, rozetnij wzdłuż i lekko rozchyl na boki, a wnętrze nafaszeruj ugotowaną soczewicą i salsą.
Soczewica: namocz ją na pół godziny we wrzątku. Następnie gotuj przez 20 minut w małej ilości wody (tyle, żeby soczewica całość „wypiła”, czyli około 1 szklanka wody na ½ szklanki soczewicy). Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy oraz chili i paprykę wędzoną.
Salsa: pomidora, cebulę i awokado pokrój w kostkę. Dopraw sokiem z limonki, szczyptą soli i ostrą papryką. Warto dodać kolendrę. Ja tego nie zrobiłam tylko dlatego, że zapomniałam kupić ;)

Wartości odżywcze (w 1 porcji):

Energia: 518,5 kcal
Białko: 20,32 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 86,5 g
Błonnik: 17,5 g

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.