Przejdź do głównej zawartości

SMOOTHIE Z AWOKADO, GREJPFRUTA, GRUSZKI I ACAI

Połączenie cytrusów, awokado gruszki i jagód acai to koktajl, w którym znajdziemy dużo antyoksydantów, działających na jak tarcza przeciwko wolnym rodnikom. Witaminy C jest w nim prawie 2g! Do tego koktajl świetnie smakuje i ma sporo kalorii, więc może być samodzielnym posiłkiem, na przykład drugim śniadaniem albo posiłkiem przed porannym treningiem.

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • 1 limonka
  • 1 awokado
  • 1 mała, słodka gruszka 
  • 2 kopiaste łyżeczki liofilizowanych jagód acai lub 1 łyżeczka ekstraktu z acai 4:1
  • 2 łyżeczki ksylitolu, opcjonalnie
Z grejpfruta i limonki wyciśnij sok. Umieść w blenderze pokrojone awokado i gruszkę, dodaj sok i sproszkowane acai. Zblenduj. Jeśli koktajl jest za mało słodki, możesz dosłodzić ksylitolem lub erytrolem. Jego konsystencja będzie gęsta i kremowa.


Wartości odżywcze (w 1 porcji):

Energia: 434 kcal
Białko: 5.9 g
Tłuszcz: 21.3 g
Węglowodany: 64.1 g
Witamina C: 1,94
g
 
Uprzedzając pytania osób, które zaniepokoiła tak duża dawka witaminy C w koktajlu: jest ona bezpieczna, ponieważ jest pochodzenia naturalnego. Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na taką ilość, zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu czy narażenia na infekcję. Co innego stosowanie wysokich dawek suplementów z witaminą C. Nie zaleca się stosowania suplementów, które zawierają więcej niż 1 g witaminy C.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.