Przejdź do głównej zawartości

ZIELONE KOTLECIKI Z CIECIERZYCY I PIETRUSZKI

Kotleciki prawie jak falafel, ale nie do końca, ponieważ zrobione są z ugotowanej ciecierzycy, a nie z surowej, jak w przypadku falafeli. Są też mniej zwarte, bardziej kruche i delikatne. Jest to lżejsza alternatywa dla tradycyjnego falafelu i z powodzeniem może go zastępować w podobnych połączeniach, np. zawinięte w tortilli lub lawaszu z sałatką i sosem jogurtowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy + trochę do obtoczenia kotlecików
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Do miski wrzuć: ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, posiekaną pietruszkę, cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Zblenduj, aby wszystkie składniki się rozdrobniły i utworzyły spójną masę. Dodaj jajko i mąkę z ciecierzycy oraz przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej mąki z ciecierzycy. Formować małe, płaskie kotleciki i lekko otaczać je w mące z ciecierzycy. Smażyć na sporej ilości tłuszczu (ale nie w głębokim tłuszczu), około 3 łyżki oleju na dużej patelni. Kiedy się zrumienią zdejmij z patelni i ułóż na ręczniku papierowym.

Wartości odżywcze (w 1 porcji):

Energia: 196 kcal
Białko: 8.88 g
Tłuszcz: 10.9 g
Węglowodany: 17.7g
Wapń: 147 mg
Żelazo: 3.48 mg

Okiem dietetyka

Ciecierzyca to świetne roślinne źródło żelaza, natka pietruszki również. Dlatego to danie będzie świetnym sposobem na dostarczenie sobie sporej ilości tego składnika mineralnego. Na niedobory żelaza szczególnie powinnyśmy uważać my kobiety, ponieważ co miesiąc tracimy sporą ilość krwi, a wraz z nią zgromadzone zapasy żelaza. By ustrzec się przed groźną anemią, warto roślinne źródła żelaza wplatać do codziennych posiłków.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.