Przejdź do głównej zawartości

ZIELONY KOKTAJL Z SAŁATĄ I KIWI


Ten zielony, kwaskowaty i orzeźwiający koktajl poleca się na tę porę roku, jako super zastrzyk energii! W sklepach brakuje dobrych, świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich upraw, ale składniki tego koktajlu akurat można dostać teraz albo nawet przez okrągły rok w dość dobrej kondycji. 


Składniki na 1 porcję:

  • 2 owoce kiwi
  • 1 zamrożony banan
  • kilka liści sałaty masłowej lub rzymskiej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • woda lub mleko ryżowe
Kiwi obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Banan najlepiej będzie smakował (i doda kremowej konsystencji), jeśli wcześniej pokroisz go na kawałki i zamrozisz. Pietruszkę i sałatę posiekaj. Zblenduj wszystkie składniki.

Wartości odżywcze:
Energia: 320 kcal
Białko: 11,25 g
Tłuszcze: 5,81 g
Węglowodany: 60,90 g
Witamina C: 154,84 mg
Żelazo: 2,32 mg

 


Komentarze

  1. Play Crypto Casino Games at CasinoNow
    Are you looking for a new online crypto casino 인카지노 to 메리트 카지노 play? Choose septcasino from more than 1000 casino games to play. Claim your Welcome Bonus today!Can I play Bitcoin casino games on my mobile device?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...