Przejdź do głównej zawartości

ZIELONY KOKTAJL Z SAŁATĄ I KIWI


Ten zielony, kwaskowaty i orzeźwiający koktajl poleca się na tę porę roku, jako super zastrzyk energii! W sklepach brakuje dobrych, świeżych warzyw i owoców pochodzących z polskich upraw, ale składniki tego koktajlu akurat można dostać teraz albo nawet przez okrągły rok w dość dobrej kondycji. 


Składniki na 1 porcję:

  • 2 owoce kiwi
  • 1 zamrożony banan
  • kilka liści sałaty masłowej lub rzymskiej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • woda lub mleko ryżowe
Kiwi obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Banan najlepiej będzie smakował (i doda kremowej konsystencji), jeśli wcześniej pokroisz go na kawałki i zamrozisz. Pietruszkę i sałatę posiekaj. Zblenduj wszystkie składniki.

Wartości odżywcze:
Energia: 320 kcal
Białko: 11,25 g
Tłuszcze: 5,81 g
Węglowodany: 60,90 g
Witamina C: 154,84 mg
Żelazo: 2,32 mg

 


Komentarze

  1. Play Crypto Casino Games at CasinoNow
    Are you looking for a new online crypto casino 인카지노 to 메리트 카지노 play? Choose septcasino from more than 1000 casino games to play. Claim your Welcome Bonus today!Can I play Bitcoin casino games on my mobile device?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.