Owsiane muffiny z nadzieniem malinowym
Małe co nieco dla miłośników słodkich śniadań. Takie muffinki można też zabrać ze sobą na lunch do pracy. Do tego kawa z mlekiem i dodający energii posiłek gotowy!
1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich ekstra,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2łyżeczki soli,
2 łyżki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki ksylitolu.
Składniki mokre:
1 jajko,
1/4 szklanki rozpuszczonego masła, margaryny lub oleju,
1 szklanka jogurtu naturalnego.
Nadzienie:
maliny + ksylitol
W jednej misce mieszamy suche składniki, dodatkowo płatki owsiane rozdrobniłam lekko moździerzu, aby muffiny były bardziej delikatne.
W osobnej misce należy połączyć składniki mokre. roztopione masło wlewamy obowiązkowo po ostudzeniu!
Składniki łączymy ze sobą mieszając niezbyt dokładnie!
Nadzienie z malin najlepiej przygotować dużo wcześniej (ponieważ może to zając dużo czasu). można zastąpić je też kupionym dżemem malinowym lub jakimś innym. Ja zrobiłam dżem własnoręcznie smażąc ze sobą mrożone maliny i ksylitol. Aby uzyskać bardziej galaretowatą konsystencję dodałam odrobinę agaru (jak to było przy nadzieniu do rogalików).
Do formy do muffinów układamy papilotki (po jednej w jedną dziurkę). Najpierw kładziemy odrobinę ciasta na dnie, następnie łyżeczkę malinowego dżemu, na koniec przykrywamy to kolejną porcją ciasta.
Mojego ciasta wystarczyło na trochę ponad 12 muffin.
Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 st C. Babeczki pieczemy przez około 15 minut z termoobiegiem!
Muszę jeszcze dodać, że zainspirowałam się przepisem na owsiane muffiny pochodzącym z październikowego numeru "Kuchni".
Muszę jeszcze dodać, że zainspirowałam się przepisem na owsiane muffiny pochodzącym z październikowego numeru "Kuchni".
owsiane zawsze mam ochotę wszystkie zjeść na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńcudne to śniadanie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffiny, a te, nie dość, że ładnie wyglądają to są pożywne:). Smakują zapewne extra.
OdpowiedzUsuńwspaniałe te muffinki. tak urodziwe, urocze...
OdpowiedzUsuńzrobię, tym bardziej ze przerobienie tego przepisu na wegański bedzie bardzo proste:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Twoje muffiny wyglądają wprost niebiańsko, zakochałam sie w tym dżemie.
OdpowiedzUsuń:P:P
Zapraszam do mnie na
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html