
Składniki:
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (gęsta część)
- 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
- 200 g daktyli (świeże lub moczone przez kilka godzin w wodzie)
- 300 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- kawałek korzenia imbiru starty na tarce o drobnych oczkach
- 150 g masła lub oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki erytrolu lub ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Odsączone daktyle, mleczko koksowe i masło orzechowe zblenduj na gładki krem. Z mąki, proszku do pieczenia, imbiru, masła i erytrolu zagnieć ciasto. Schłódź je przez pół godziny w lodówce, a następnie 2/3 ciasta wyłóż spód i brzegi formy do tarty. Pozostałą część rozwałkuj i wytnij z niej ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciasto i ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Wyjmij i ostudź. Tartę wypełnij kremem daktylowym, na wierzchu ułóż ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz