poniedziałek, 13 stycznia 2020

TARTA DAKTYLOWA Z CIASTECZKAMI IMBIROWYMI

Upiekłam tartę daktylową na Święta Bożego Narodzenia, więc przepis troszkę spóźniony. Pasuje jednak na różne okazje. I bez okazji również. Dlatego łapcie przepis i korzystajcie śmiało.



Składniki:
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (gęsta część)
  • 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 200 g daktyli (świeże lub moczone przez kilka godzin w wodzie)
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • kawałek korzenia imbiru starty na tarce o drobnych oczkach
  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Odsączone daktyle, mleczko koksowe i masło orzechowe zblenduj na gładki krem. Z mąki, proszku do pieczenia, imbiru, masła i erytrolu zagnieć ciasto. Schłódź je przez pół godziny w lodówce, a następnie 2/3 ciasta wyłóż spód i brzegi formy do tarty. Pozostałą część rozwałkuj i wytnij z niej ciasteczka o dowolnym kształcie.
Ciasto i ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Wyjmij i ostudź. Tartę wypełnij kremem daktylowym, na wierzchu ułóż ciasteczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...