Przejdź do głównej zawartości

CHLEBEK NAAN - GARLIC NAAN Z CZARNUSZKĄ

Z powodu szalejącego koronawirusa większość z nas od kilku tygodni praktycznie nie wychodzi z domu. Poczyniliśmy ogromne zapasy mąki i drożdży, trzeba je kreatywnie wykorzystać! Jeśli znudził się Wam zwykły chleb na drożdżach czy zakwasie, mam dla Was przepis na płaskie chlebki indyjskie - garlic naan. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Nie potrzebujemy nawet piekarnika, bo piecze się je na patelni. Świetnie smakują zarówno, jako dodatek do obiadu, oraz jako przekąska. 

Składniki (8 chlebków):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 100 g jogurtu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oleju,
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub kolendra.

Sposób wykonania:

  1. W szklance wymieszaj wodę, cukier i drożdże. Odstaw na 5 minut. 
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, jogurt i 1 łyżkę oleju. Ugniataj za pomocą robota kuchennego lub ręcznie przez około 10 minut. W połowie ugniatania dodaj sól i czarnuszkę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące możesz dodać odrobinę mąki. 
  3. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski posmarowanej odrobiną oleju i odstaw na 60-90 minut, by podwoiło swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8 kulek. Z każdej kulki uformuj placek o średnicy 15-18 cm. 
  5. Patelnię grillową posmaruj cienką warstwą oleju i dobrze rozgrzej. Kładź po jednym placku, a gdy pojawią się wybrzuszenia, przewróć na drugą stronę. 
  6. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  7. Upieczone chlebki, jeszcze ciepłe, smaruj masłem czosnkowym i posyp zieleniną.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.