sobota, 28 marca 2020

CHLEBEK NAAN - GARLIC NAAN Z CZARNUSZKĄ

Z powodu szalejącego koronawirusa większość z nas od kilku tygodni praktycznie nie wychodzi z domu. Poczyniliśmy ogromne zapasy mąki i drożdży, trzeba je kreatywnie wykorzystać! Jeśli znudził się Wam zwykły chleb na drożdżach czy zakwasie, mam dla Was przepis na płaskie chlebki indyjskie - garlic naan. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Nie potrzebujemy nawet piekarnika, bo piecze się je na patelni. Świetnie smakują zarówno, jako dodatek do obiadu, oraz jako przekąska. 

Składniki (8 chlebków):

  • 300 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłej wody,
  • 100 g jogurtu,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oleju,
  • opcjonalnie: świeża natka pietruszki lub kolendra.

Sposób wykonania:

  1. W szklance wymieszaj wodę, cukier i drożdże. Odstaw na 5 minut. 
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, jogurt i 1 łyżkę oleju. Ugniataj za pomocą robota kuchennego lub ręcznie przez około 10 minut. W połowie ugniatania dodaj sól i czarnuszkę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące możesz dodać odrobinę mąki. 
  3. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski posmarowanej odrobiną oleju i odstaw na 60-90 minut, by podwoiło swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8 kulek. Z każdej kulki uformuj placek o średnicy 15-18 cm. 
  5. Patelnię grillową posmaruj cienką warstwą oleju i dobrze rozgrzej. Kładź po jednym placku, a gdy pojawią się wybrzuszenia, przewróć na drugą stronę. 
  6. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  7. Upieczone chlebki, jeszcze ciepłe, smaruj masłem czosnkowym i posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...