środa, 5 maja 2010

BAKŁAŻANOWA RYBA PO GRECKU

Wegetarianie, zastanawialiście się co zrobić na święta, czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Bakłażany "po grecku" to danie uniwersalne - można je robić na co dzień, na obiad, albo uraczyć nim gości podczas świąt.


Składniki:



  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • mała pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub pomidory w puszce),
  • słodka papryka w proszku,
  • sok z cytryny,
  • ząbek czosnku.

Bakłażany umyć, pokroić w dość grube krążki i "odgoryczyć" (czyli posypać solą, ułożyć na sicie i poczekać aż wypuści sok, który zawiera tę nieprzyjemną goryczkę... co najmniej godzinę). Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na silnie rozgrzanym oleju. Ułożyć na półmisku i sporządzić sos. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach i poddusić na rozgrzanym oleju, oprószając solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego). Podlać następnie kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. dodać pomidory i czosnek, odparować nadmiar płynu, ponieważ sos powinien być gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Gotowym,ciepłym sosem zalewamy bakłażany. Można podawać jeszcze ciepłe, ale również dobrze smakuje na zimno, podawane z pieczywem.

**przepis zaczerpnięty z książki Bukiet warzyw A. Chomicz i A. Stradeckiej. 
Potrawa bardzo smaczna, robiłam ją już kilka razy.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten przepis, już nie raz go wcielałam w życie, tyle, że zamiast bakłażana wybierałam kotlety sojowe, pietruszkę lub kawałki selera. Jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowało, nawet wśród nie-wege znajomych i rodziny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...