Wegetarianie, zastanawialiście się co zrobić na święta, czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Bakłażany "po grecku" to danie uniwersalne - można je robić na co dzień, na obiad, albo uraczyć nim gości podczas świąt.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- sól, pieprz,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- mała pietruszka,
- 2 cebule,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub pomidory w puszce),
- słodka papryka w proszku,
- sok z cytryny,
- ząbek czosnku.
Bakłażany umyć, pokroić w dość grube krążki i "odgoryczyć" (czyli posypać solą, ułożyć na sicie i poczekać aż wypuści sok, który zawiera tę nieprzyjemną goryczkę... co najmniej godzinę). Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na silnie rozgrzanym oleju. Ułożyć na półmisku i sporządzić sos. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach i poddusić na rozgrzanym oleju, oprószając solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze listek laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego). Podlać następnie kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. dodać pomidory i czosnek, odparować nadmiar płynu, ponieważ sos powinien być gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Gotowym,ciepłym sosem zalewamy bakłażany. Można podawać jeszcze ciepłe, ale również dobrze smakuje na zimno, podawane z pieczywem.
**przepis zaczerpnięty z książki Bukiet warzyw A. Chomicz i A. Stradeckiej.
Potrawa bardzo smaczna, robiłam ją już kilka razy.
Uwielbiam ten przepis, już nie raz go wcielałam w życie, tyle, że zamiast bakłażana wybierałam kotlety sojowe, pietruszkę lub kawałki selera. Jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowało, nawet wśród nie-wege znajomych i rodziny :)
OdpowiedzUsuńJa też co roku korzystam z tego przepisu. Bakłażan po grecku jest przepyszny. Cała rodzina się ta potrawa zajada. Do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. Naprawdę polecam! Palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń