wtorek, 28 grudnia 2010

GROCH Z KAPUSTĄ

"... kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą"
Henryk Sienkiewicz, Ogniem i mieczem 


Jest to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Mimo, ze dziś nie pojawia się już tak często na polskim stole, potrawa ta utrwaliła się w języku polskim pod postacią związku frazeologicznego. Mianem "grochu z kapustą" określa się bałagan, zamieszanie, chaos, bezładną mieszaninę. 



Składniki:

  • 2 szklanki kiszonej kapusty,
  • 1 szklanka grochu żółtego,
  • 1 marchewka,
  • olej lniany,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • mielony kminek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • opcjonalnie - natka świeżej pietruszki lub kolendry,
  • suszone grzyby (opcjonalnie).

W jednym naczyniu ugotować groch (do miękkości!). W oddzielnym naczyniu gotować kapustę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapusty nie płukałam, ponieważ moja nie była zbytnio przekwaszona. Kiedy groch będzie miękki - odcedzamy. 
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę. Pod koniec smażenia oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę oraz groch dodaj do ugotowanej kapusty i wymieszaj. Po ugotowaniu kapusty nie odlewamy z niej wody, w której się gotowała! Dodałam również 4 suszone grzybki, wcześniej namoczone i ugotowane. Ten dodatek nie jest jednak konieczny - w końcu to groch z kapustą.
Potrawę dopraw dużą ilością kminku - jeśli nie przepadasz za tymi niewielkimi ziarenkami użyj kminku mielonego, który wydaje się bardziej neutralny. Kminek pomaga trawić dość ciężkostrawne składniki tej potrawy czyli kapustę i groch. Dodatkowo można posypać groch z kapustą posiekaną świeżą pietruszką lub kolendrą.
Jest to potrawa wegańska, idealna na wigilię, ale też na zimowe obiady. Jest bardzo nieskomplikowana, niedroga i wyjątkowo smaczna.

5 komentarzy:

  1. właśnie , taki groch z kapusta to u mnie potrawa między Bożym Narodzeniem a Nowym rokiem robiona najczęściej
    Bo człowiek jakoś tak na Wigilie nie daje rady zrobić wszystkiego co dobre i tradycyjne z kapusty , a takiej pysznej potrawy trzeba w tym czasie zjeść :P
    hm , tylko ja nie widzę bałaganu:D tylko bardzo uporządkowaną , smakowitą potrawę
    pozdrawiam między świątecznie
    Margot z Kuchni Alicji

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiś dziwny dzień mam dziś- właśnie Kuronia przeglądałam i był tam ów cytat z Sienkiewicza;)
    a kapustę bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ten cytat znalazłam w Wielkiej Księdze Cytatów - szukałam czegoś z grochem i kapustą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. to wigilijne danie, na które czekam najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie jest na Wigile kapusta z grochem:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...