Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka

Ciasteczka z migdałami i żurawiną


Kiedy już upiekłam wystarczająco  dużo pierniczków postanowiłam upiec ciasteczka, które nie będą pierniczkami, a na pewno będą kojarzyły się ze świątecznymi chwilami. Przepis zaczerpnięty od Arvén z Fuzji smaków. Oczywiście został on dostosowany do tego co posiadałam akurat w domu, więc moje ciasteczka nieco się różnią...

kotka Fifi i słoik z ciasteczkami

Składniki:


100 g płatków migdałowych,
150 g suszonej żurawiny,
2 łyżki whiskey,
skórka otarta z 1/4 pomarańczy,
30 g masła,
1/2 szklanki miodu,
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli,
ciasto:
230 g masła,
50 g cukru pudru,
380 g mąki pszennej.

Żurawinę zalej alkoholem i wymieszaj ze skórką pomarańczową. Odstaw na godzinę. Płatki migdałowe lekko upraż na suchej patelni. W oddzielnym rondelku rozpuść miód i masło, dodać sól i na koniec migdały. Miodowo-migdałową masę wylać na pergamin i odstawić co najmniej na pół godziny do ostygnięcia.Masło utrzeć z cukrem, dodać żurawinę i przesianą mąkę. Na koniec wsypać płatki migdałowe i wszystko dokładnie połączyć. Cisto powinno stężeć w około 3 godziny w chłodnych warunkach. Ja niestety nie wytrzymałam tak długo i dlatego pewnie moja masa była dość klejąca. Ale i tak sobie poradziłam i moje ciasteczka w rezultacie wyglądają tak jak na załączonym obrazku. 
Kiedy masa ostygnie uformuj ją w rulon a następnie pokrój na plastry i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciastka piekły się około 20 minut w temperaturze 170 st. C. (według oryginalnego przepisu powinno to być: 150 st. C przez 30-35 minut). 

Komentarze

  1. te ciasteczka to chetnie bym schrupala ze smakiem:)
    sliczny kociak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i nawet kotek zadowolony ;]
    no, zresztą czemu się mu dziwic? takie pyszności w pudełeczku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...