
Składniki (dla 1-2 osób):
- 1 gotowy spód do pizzy lub tortilla (koniecznie sprawdź skład – powinny znajdować się w nim wyłącznie naturalne składniki, najlepiej tylko mąka, woda, sól, oliwa i drożdże)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
- awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- 1-2 jajka
- kawałek żółtego sera lub 1 kulka mozzarelli
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- pęczek świeżej kolendry
Koncentrat pomidorowy
dopraw odrobiną soli, oregano i pieprzem cayenne – możesz
rozcieńczyć go dwiema łyżkami wody. Posmaruj sosem gotowy placek
do pizzy, ułóż na nim plasterki awokado oraz pomidorki koktajlowe podzielone na połówki lub ćwiartki. Na środku pizzy wbij 1-2 jajka. Wierzch posyp startym serem żółtym lub porwaną mozzarellą. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – ser powinien
się rozpuścić, brzegi lekko zarumienić, a jajko dobrze ściąć. Podpowiedź: tę pizzę możesz również upiec na patelni (przykryj patelnię, żeby jajko się dobrze ścięło, a ser roztopił).
Podawaj z sosem czosnkowym
(jogurt + rozgnieciony ząbek czosnku + szczypta soli i ewentualnie
sok z cytryny) oraz posiekaną kolendrą. Jeśli nie przepadasz za
kolendrą – możesz zastąpić ją szczypiorkiem.
Fajna sniadaniowa pizza :) musze tak zrobic kiedys :)
OdpowiedzUsuńZ awokado i jajkiem pizzy jeszcze nie próbowałam :) Spróbuję!
OdpowiedzUsuńTak jak Monika piszę wyżej- idealna na smaczne i wykwintne śniadanie :) Przepis wydaje się być faktycznie prosty - jak większość wege kuchni. Dzięki za propozycję, wypróbuję i dam znać jak oceniam :) Pozdrawiam wege KAsia :)
OdpowiedzUsuń