Przejdź do głównej zawartości

KTÓRE TOFU WYBRAĆ?

Uwielbiam tofu i chętnie przedstawię swoją opinię na temat produktów Polsoi z serii BIO. Pojawiły się trzy nowe smaki. Każdy z prezentowanych poniżej rodzajów tofu można wykorzystać do innej potrawy.

Bio Tofu naturalne - zdecydowanie najlepszy wybór. Ma przyjemny, neutralny smak tofu. Można zrobić z nim wszystko. Smakuje dobrze zarówno na słono, jak i na słodko. Propozycja na słono - zamarynować, usmażyć i dodać do dań w chińskim stylu, do sushi lub zrobić tofucznicę. A na słodko? Zmiksować z dodatkiem miodu lub syropu klonowego, dodać rodzynki i nadziać takim farszem naleśniki. Z moich potraw polecam MAPO TOFU z użyciem tego produktu. 

Bio Tofu marynowane w tamari - delikatny smak sosu sojowego. Dobrze sprawdza się w połączeniu z chińskimi makaronami i innymi azjatyckimi smakami. Spodziewałam się po tym tofu bardziej wyrazistego smaku. Musiałam go jeszcze doprawić sosem sojowym. Z moich potraw polecam MAKARON SMAŻONY Z WARZYWAMI. Idealne do SUSHI!

Bio Tofu wędzone - intensywny aromat wędzenia. Pasuje do specyficznych potraw, które z wędzeniem lubią mieć coś wspólnego. Ja spróbowałabym podsmażyć to tofu na oliwie i dodać je do BIGOSU lub CHILI SIN CARNE.

Bio Tofu z pomidorami i bazylią - smak i konsystencja trochę niepodobne do tofu. Dodatek przypraw zdecydowanie zmienia smak. Ta wersja tofu z przyprawami pasuje do sałatek. Co prawda nie smakuje jak feta, ale w odpowiednim połączeniu tworzy naprawdę udany efekt. Warto zadbać o to, by w sałatce było dużo kwaśnych smaków. Można też spróbować dodatkowo zamarynować to tofu z oliwą z oliwek i czosnkiem. Ten rodzaj tofu dodałam do SAŁATKI Z MNISZKIEM I KRWAWNIKIEM.

Bio Tofu z ziołami - zupełnie nie trafiło w mój gust, aczkolwiek jest w podobnym stylu, jak to z pomidorami i bazylią, można więc spróbować też użyć je do sałatki. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.