niedziela, 30 października 2011

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Wyjątkowa, słodko-kwaśna konfitura. Od dawna chciałam wypróbować ten przepis i w końcu nadarzyła się okazja. Koleżanka zasugerowała mi również, że konfitura z czerwonej cebuli dobra byłaby z dodatkiem żurawiny. Chyba następnym razem właśnie tak zrobię. Teraz jednak chciałabym przedstawić czerwoną cebulę jedynie z dodatkiem aromatycznych przypraw...



Składniki:


  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowy, można zastąpić go miodem),
  • 12 łyżek octu balsamicznego,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki (lekko uprażonej na patelni i rozbitej w moździerzu),
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.


Cebulę należy pokroić w piórka (czyli wzdłuż warstw). Posiekaną cebulę posypałam solą i polałam odrobiną oliwy i odstawiłam w garnuszku na mniej więcej pół godziny, żeby wypuściła sok. Po tym czasie zaczęłam cebulę podgrzewać na ogniu. 



Kiedy cebula zmięknie, należy dodać do niej ocet i cukier. Gotować przez 1-1,5 godziny na małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania doprawić rozmarynem, czarnuszką oraz pieprzem. 
Konfitura z cebuli świetnie smakuje z serem pleśniowym. Palce lizać!


Sposób na wykorzystanie konfitury z cebuli (pomysł mojej siostry): Cebularz na szybko. Przygotuj ciasto do pizzy, albo kup gotowy spód, posmaruj konfiturą i posyp startym żółtym serem, a następnie zapiecz w piekarniku, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi. 


a tak smakuje najlepiej
Przypominam również o głosowaniu w konkursie na Kulinarny Blog Roku, w którym biorę udział. W tym miesiącu zgłosiłam moje spaghetti z dyni makaronowej. Dziękuję Wam za tak dużo głosów i proszę o więcej. Głosować można do jutra (31 października), do północy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...