Wyjątkowa, słodko-kwaśna konfitura. Od dawna chciałam wypróbować ten przepis i w końcu nadarzyła się okazja. Koleżanka zasugerowała mi również, że konfitura z czerwonej cebuli dobra byłaby z dodatkiem żurawiny. Chyba następnym razem właśnie tak zrobię. Teraz jednak chciałabym przedstawić czerwoną cebulę jedynie z dodatkiem aromatycznych przypraw...
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowy, można zastąpić go miodem),
- 12 łyżek octu balsamicznego,
- odrobina oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- kilka gałązek rozmarynu,
- 1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki (lekko uprażonej na patelni i rozbitej w moździerzu),
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.
Cebulę należy pokroić w piórka (czyli wzdłuż warstw). Posiekaną cebulę posypałam solą i polałam odrobiną oliwy i odstawiłam w garnuszku na mniej więcej pół godziny, żeby wypuściła sok. Po tym czasie zaczęłam cebulę podgrzewać na ogniu.
Kiedy cebula zmięknie, należy dodać do niej ocet i cukier. Gotować przez 1-1,5 godziny na małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania doprawić rozmarynem, czarnuszką oraz pieprzem.
Konfitura z cebuli świetnie smakuje z serem pleśniowym. Palce lizać!
Sposób na wykorzystanie konfitury z cebuli (pomysł mojej siostry): Cebularz na szybko. Przygotuj ciasto do pizzy, albo kup gotowy spód, posmaruj konfiturą i posyp startym żółtym serem, a następnie zapiecz w piekarniku, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi.
Przypominam również o głosowaniu w konkursie na Kulinarny Blog Roku, w którym biorę udział. W tym miesiącu zgłosiłam moje spaghetti z dyni makaronowej. Dziękuję Wam za tak dużo głosów i proszę o więcej. Głosować można do jutra (31 października), do północy.
Sposób na wykorzystanie konfitury z cebuli (pomysł mojej siostry): Cebularz na szybko. Przygotuj ciasto do pizzy, albo kup gotowy spód, posmaruj konfiturą i posyp startym żółtym serem, a następnie zapiecz w piekarniku, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi.
a tak smakuje najlepiej |
Mysle, ze trafilaby w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńHej, hej! Jak długo można przechowywać taką konfiturę w lodówce? Totalnie się na tym nie znam, a w sumie fajnie byłoby ją przygotować tak na dwa dni przed wigilią... :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można ją przechowywać w lodówce przez 5 dni, a nawet tydzień, więc 2 dni przed wigilią będzie idealnie :D
UsuńDziękuję pięknie za odpowiedź i życzę szczęśliwych Świąt! :)
Usuń