Przejdź do głównej zawartości

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Wyjątkowa, słodko-kwaśna konfitura. Od dawna chciałam wypróbować ten przepis i w końcu nadarzyła się okazja. Koleżanka zasugerowała mi również, że konfitura z czerwonej cebuli dobra byłaby z dodatkiem żurawiny. Chyba następnym razem właśnie tak zrobię. Teraz jednak chciałabym przedstawić czerwoną cebulę jedynie z dodatkiem aromatycznych przypraw...



Składniki:


  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowy, można zastąpić go miodem),
  • 12 łyżek octu balsamicznego,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czarnuszki (lekko uprażonej na patelni i rozbitej w moździerzu),
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.


Cebulę należy pokroić w piórka (czyli wzdłuż warstw). Posiekaną cebulę posypałam solą i polałam odrobiną oliwy i odstawiłam w garnuszku na mniej więcej pół godziny, żeby wypuściła sok. Po tym czasie zaczęłam cebulę podgrzewać na ogniu. 



Kiedy cebula zmięknie, należy dodać do niej ocet i cukier. Gotować przez 1-1,5 godziny na małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania doprawić rozmarynem, czarnuszką oraz pieprzem. 
Konfitura z cebuli świetnie smakuje z serem pleśniowym. Palce lizać!


Sposób na wykorzystanie konfitury z cebuli (pomysł mojej siostry): Cebularz na szybko. Przygotuj ciasto do pizzy, albo kup gotowy spód, posmaruj konfiturą i posyp startym żółtym serem, a następnie zapiecz w piekarniku, aż ciasto się zarumieni a ser roztopi. 


a tak smakuje najlepiej
Przypominam również o głosowaniu w konkursie na Kulinarny Blog Roku, w którym biorę udział. W tym miesiącu zgłosiłam moje spaghetti z dyni makaronowej. Dziękuję Wam za tak dużo głosów i proszę o więcej. Głosować można do jutra (31 października), do północy.

Komentarze

  1. Mysle, ze trafilaby w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, hej! Jak długo można przechowywać taką konfiturę w lodówce? Totalnie się na tym nie znam, a w sumie fajnie byłoby ją przygotować tak na dwa dni przed wigilią... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można ją przechowywać w lodówce przez 5 dni, a nawet tydzień, więc 2 dni przed wigilią będzie idealnie :D

      Usuń
    2. Dziękuję pięknie za odpowiedź i życzę szczęśliwych Świąt! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...