piątek, 4 listopada 2011

Bułeczki na śniadanie

Bułeczki, które rosną nocą


Pozazdrościłam tych bułeczek autorce bloga Pokochaj gotowanie i wielu innym autorom, którzy na swoich blogach przepis na te bułeczki umieścili. Jest coś magicznego w tym wypieku - niespodzianka, którą sprawiamy sobie sami. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach drożdżowych bułeczek o poranku.



Składniki:



500 g mąki,
25 g masła (roztopionego i ostudzonego),
1 szklanka ciepłego mleka,
7 g drożdży suszonych,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
ziarenka maku i sezamu.


Wieczorem należy przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka, połączyć z resztą składników (oprócz maku i sezamu!). Dokładnie wyrobić puszyste ciasto drożdżowe, podzielić na 12 lub 16 bułeczek, w zależności czy chcemy mieć większe, czy takie malutkie jak moje. Wykładamy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką. Bułeczki wstawiamy do lodówki, lub chłodnego pomieszczenia, gdzie będą powoli rosły przez całą noc.


Rano wystawiłam bułeczki z lodówki i jeszcze przez pół godziny potrzymałam je w cieple (ale nie jest to konieczne), posmarowałam je ciepłym mlekiem i posypałam, część makiem, a drugą część sezamem. Bułeczki należy piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C.
Po upieczeniu bułeczki nie są duże, nie bardzo wyrośnięte, ale chrupiące na zewnątrz i dość miękkie w środku.
Wyśmienicie smakują w połączeniu z serem pleśniowym i konfiturą cebulową.

6 komentarzy:

  1. Już chciałam zrobić ale mój piekarnik nagrzewa się tylkod o 200st.C a szkoda, wyglądają tak apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Duś, myślę, że jak spróbujesz je upiec w 200 stopniach, to też będzie ok ;) Tylko pewnie trzeba dłużej potrzymać w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna sprawa! takie zgrabniutkie! No i własne ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często robię wieczorem bułeczki i wstawiam je do ostatniego wyrośnięcia do lodówki na noc. tym sposobem w 20-30 minut po wstaniu mam gorące, pachnące bułeczki :) I jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby jakieś w ten sposób nie wyszły, a testowałam już na różnych przepisach. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie fotogeniczne :) nie toleruję pszenicy, ciekawa jestem czy wyrosły by na mące owsianej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, ile wyjdzie bułeczek z jednej porcji? :)
    Bo nie chciałabym kłótni o jedzenie przy śniadaniu :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...