niedziela, 13 października 2013

Curry z soją i chlebek naan z czosnkiem

Nie jestem ekspertką od indyjskiej kuchni. Raczej rzadko przyrządzam indyjskie potrawy. O ile moje dzisiejsze curry to zupełna improwizacja, o tyle chlebek naan jest w 100% oryginalny. 



Składniki na chlebek naan:

1 łyżeczka suszonych drożdży (rozpuszczonych w ciepłej wodzie)
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
woda
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
garść drobno posiekanej, świeżej kolendry

Drożdże rozpuścić w wodzie wraz ze szczyptą soli. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże. Teraz należy zagnieść ciasto i ewentualnie dodać więcej wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde). Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 7-8 godzin. Po tym czasie dodać czosnek i kolendrę. Ulepić z ciasta kulki, rozwałkować i piec z obu stron na suchej patelni.

Przepis został znaleziony w aplikacji Sweet'N'Spicy, a pochodzi z bloga joyofcookingfood.blogspot.in


Składniki na curry:

szklanka ugotowanej soi
puszka pomidorów
1/2 patisona
1 cebula
papryczka chili
ząbek czosnku
sypka przyprawa typu curry albo pasta curry (żółta/czerwona)
śmietana 18%

Czosnek, chili i cebulę zmiksować na papkę, dodać do tego przyprawy (curry lub inna mieszanka indyjskich przypraw; może też być gotowa pasta curry). W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej powstałą pastę. Kiedy w powietrzu zacznie się unosić przyjemny aromat indyjskich przypraw, do rondelka można wrzucić resztę składników - ugotowaną soję, pomidory, pokrojonego w dużą kostkę patisona. Gotować do momentu aż curry będzie gęste, a patison miękki. Na koniec dodać gęstą śmietanę. Zamiast śmietany można użyć mleczka kokosowego. 
Podawać z plackami naan. 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...