Przejdź do głównej zawartości

Curry z soją i chlebek naan z czosnkiem

Nie jestem ekspertką od indyjskiej kuchni. Raczej rzadko przyrządzam indyjskie potrawy. O ile moje dzisiejsze curry to zupełna improwizacja, o tyle chlebek naan jest w 100% oryginalny. 

Składniki na chlebek naan:

1 łyżeczka suszonych drożdży (rozpuszczonych w ciepłej wodzie)
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
woda (około 3/4 szklanki)
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
garść drobno posiekanej, świeżej kolendry

Drożdże rozpuścić w wodzie wraz ze szczyptą soli. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże. Teraz należy zagnieść ciasto i ewentualnie dodać więcej wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde). Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 7-8 godzin. Po tym czasie dodać czosnek i kolendrę. Ulepić z ciasta kulki, rozwałkować i piec z obu stron na suchej patelni.


Składniki na curry:

szklanka ugotowanej soi
puszka pomidorów
1/2 patisona
1 cebula
papryczka chili
ząbek czosnku
sypka przyprawa typu curry albo pasta curry (żółta/czerwona)
śmietana 18%

Czosnek, chili i cebulę zmiksować na papkę, dodać do tego przyprawy (curry lub inna mieszanka indyjskich przypraw; może też być gotowa pasta curry). W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej powstałą pastę. Kiedy w powietrzu zacznie się unosić przyjemny aromat indyjskich przypraw, do rondelka można wrzucić resztę składników - ugotowaną soję, pomidory, pokrojonego w dużą kostkę patisona. Gotować do momentu aż curry będzie gęste, a patison miękki. Na koniec dodać gęstą śmietanę. Zamiast śmietany można użyć mleczka kokosowego. 
Podawać z plackami naan. 

Komentarze

  1. o, soi w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o info, ile tej wody do tych chlebków, bo chyba nie jest napisane ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.