Przejdź do głównej zawartości

Curry z soją i chlebek naan z czosnkiem

Nie jestem ekspertką od indyjskiej kuchni. Raczej rzadko przyrządzam indyjskie potrawy. O ile moje dzisiejsze curry to zupełna improwizacja, o tyle chlebek naan jest w 100% oryginalny. 

Składniki na chlebek naan:

1 łyżeczka suszonych drożdży (rozpuszczonych w ciepłej wodzie)
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
woda (około 3/4 szklanki)
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
garść drobno posiekanej, świeżej kolendry

Drożdże rozpuścić w wodzie wraz ze szczyptą soli. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże. Teraz należy zagnieść ciasto i ewentualnie dodać więcej wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde). Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 7-8 godzin. Po tym czasie dodać czosnek i kolendrę. Ulepić z ciasta kulki, rozwałkować i piec z obu stron na suchej patelni.


Składniki na curry:

szklanka ugotowanej soi
puszka pomidorów
1/2 patisona
1 cebula
papryczka chili
ząbek czosnku
sypka przyprawa typu curry albo pasta curry (żółta/czerwona)
śmietana 18%

Czosnek, chili i cebulę zmiksować na papkę, dodać do tego przyprawy (curry lub inna mieszanka indyjskich przypraw; może też być gotowa pasta curry). W rondelku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej powstałą pastę. Kiedy w powietrzu zacznie się unosić przyjemny aromat indyjskich przypraw, do rondelka można wrzucić resztę składników - ugotowaną soję, pomidory, pokrojonego w dużą kostkę patisona. Gotować do momentu aż curry będzie gęste, a patison miękki. Na koniec dodać gęstą śmietanę. Zamiast śmietany można użyć mleczka kokosowego. 
Podawać z plackami naan. 

Komentarze

  1. o, soi w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o info, ile tej wody do tych chlebków, bo chyba nie jest napisane ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...