sobota, 16 listopada 2013

Orzeźwiająca sałatka z fenkułem i selerem

Fenkuł czyli koper włoski po raz pierwszy wpadł w moje ręce. Trochę wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji przyrządzać potraw z tego warzywa. W słodko-kwaśnej sałatce jest wprost wyśmienity!




Składniki:

(porcja dla 1 osoby)
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki namoczonych rodzynków

Sos:

  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • odrobina miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Dodatkowo:

  • 1 kukurydziana tortilla


Seler i koper dość cienko posiekać. Sałatę drobno porwać. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę i rodzynki odsączyć. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć. Warzywa wymieszać z sosem. Do sałatki można również dodać pokrojoną na trójkąty i podpieczoną na patelni tortillę kukurydzianą oraz odrobinę uprażonego sezamu. 

3 komentarze:

  1. wygląda cudownie!!! wrecz sie prosi o takie przyrzadzenie z taka salatka, dobra ksiazka i herbata owocowa z teekanne moj wieczor stanie sie duzo lepszy. tylko hmm czy seler naciowy jest mocno wyczuwalny? ja kocham warzywa ale nie wiem jak na to zareaguja moje dzieci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler naciowy nie jest bardzo wyczuwalny - wszystkie składniki dobrze się ze sobą komponują. Zresztą można nie dodać selera, jeśli dzieci go nie lubią, albo dodać go w mniejszych ilościach ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...