Fenkuł czyli koper włoski po raz pierwszy wpadł w moje ręce. Trochę wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji przyrządzać potraw z tego warzywa. W słodko-kwaśnej sałatce jest wprost wyśmienity!
Składniki:
- 4 liście sałaty masłowej
- 1/4 bulwy kopru włoskiego
- 1 łodyga selera naciowego
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- 1/3 puszki kukurydzy
- 2 łyżki namoczonych rodzynków
Sos:
- sok z 1/2 limonki
- łyżeczka majonezu
- 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
- odrobina miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Dodatkowo:
- 1 kukurydziana tortilla
Seler i koper dość cienko posiekać. Sałatę drobno porwać. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę i rodzynki odsączyć. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć. Warzywa wymieszać z sosem. Do sałatki można również dodać pokrojoną na trójkąty i podpieczoną na patelni tortillę kukurydzianą oraz odrobinę uprażonego sezamu.
wygląda cudownie!!! wrecz sie prosi o takie przyrzadzenie z taka salatka, dobra ksiazka i herbata owocowa z teekanne moj wieczor stanie sie duzo lepszy. tylko hmm czy seler naciowy jest mocno wyczuwalny? ja kocham warzywa ale nie wiem jak na to zareaguja moje dzieci
OdpowiedzUsuńSeler naciowy nie jest bardzo wyczuwalny - wszystkie składniki dobrze się ze sobą komponują. Zresztą można nie dodać selera, jeśli dzieci go nie lubią, albo dodać go w mniejszych ilościach ;)
Usuń