środa, 24 września 2014

MUFFINY KUKURYDZIANE Z NEKTARYNKAMI

Pierwszy w moim życiu bezglutenowy wypiek. Powstał z potrzeby czegoś słodkiego w niedzielne popołudnie. A że w szafce miałam mąkę kukurydzianą, nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić eksperymentu. Kolejnym eksperymentem jest krem - nie dodałam do niego cukru!


Składniki (na 12 babeczek):

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g ciemnego cukru (muscovado albo tradycyjny brązowy cukier)
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 nektarynki pokrojone w kostkę

Krem:

  • 15 daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao (70%)
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

W dwóch miskach wymieszać oddzielnie składniki suche i składniki mokre. Następnie wymieszać zawartość obu misek ze sobą. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (można je zrobić z papieru do wypieków). Piec przez 20-25 min w temp. 180 st. C. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Daktyle z miodem i mlekiem zmiksować na gładki krem. Do ciepłej czekolady dodać krem czekoladowy. Dokładnie połączyć. 
Ciepłe muffiny posmarować kremem. 

6 komentarzy:

  1. Musiały być pyszne! Lubię dodatek mąki kukurydzianej w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i uroczo! Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym moge zastapic olej z pestek winogron?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innym olejem, np. rzepakowym. Rozpuszczonym masłem, margaryną...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...