Przejdź do głównej zawartości

MUFFINY KUKURYDZIANE Z NEKTARYNKAMI

Pierwszy w moim życiu bezglutenowy wypiek. Powstał z potrzeby czegoś słodkiego w niedzielne popołudnie. A że w szafce miałam mąkę kukurydzianą, nie mogłam się oprzeć, żeby nie zrobić eksperymentu. Kolejnym eksperymentem jest krem - nie dodałam do niego cukru!


Składniki (na 12 babeczek):

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g ciemnego cukru (muscovado albo tradycyjny brązowy cukier)
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 nektarynki pokrojone w kostkę

Krem:

  • 15 daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao (70%)
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

W dwóch miskach wymieszać oddzielnie składniki suche i składniki mokre. Następnie wymieszać zawartość obu misek ze sobą. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (można je zrobić z papieru do wypieków). Piec przez 20-25 min w temp. 180 st. C. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Daktyle z miodem i mlekiem zmiksować na gładki krem. Do ciepłej czekolady dodać krem czekoladowy. Dokładnie połączyć. 
Ciepłe muffiny posmarować kremem. 

Komentarze

  1. Musiały być pyszne! Lubię dodatek mąki kukurydzianej w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i uroczo! Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym moge zastapic olej z pestek winogron?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innym olejem, np. rzepakowym. Rozpuszczonym masłem, margaryną...

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się w muffinkach to, że mogę bez najmniejszego problemu dodać do nich co tylko chcę i za każdym razem wyjdą pyszne. Bardzo ciekawy przepis na babeczki ostatnio znalazłam w https://basiazsercem.pl/ i jestem przekonana, że to teraz będzie najlepsza porada jaką mogłam dostać odnośnie wykonania muffinków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.