Przejdź do głównej zawartości

DYNIA MAKARONOWA Z TOFU W CHIŃSKIM STYLU

Miąższ dyni makaronowej do złudzenia przypomina cieniutkie niteczki makaronu chińskiego czy sojowego. Dlaczego, by więc nie użyć jej w ten sam sposób, w który zazwyczaj przygotowujemy taki makaron. Oto moja pierwsza propozycja na danie z dyniowym makaronem.

 

Składniki:

  • 1/2 dyni makaronowej upieczonej
  • 1/2 kostki tofu
  • grzybki mun
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • papryczka chili (wraz z pestkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • garść orzechów ziemnych
  • olej kukurydziany do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub innego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, żeby tylko wrzucać je do woka. Dynię makaronową przekroić na pół i piec przez około 20-30 min. Wydrążyć jedną połówkę. Miąższ ma postać cienkiego makaronu. Drugą część miąższu zachować do innego dania. 
Tofu pokroić w kostkę. Ułożyć na papierowym ręczniku, przykryć wierzch drugim papierowym ręcznikiem. Obciążyć wierzch np. drewnianą deską. W takim ułożeniu pozostawić tofu przez około 30 min. Wtedy większość wody się odsączy, a tofu po usmażeniu będzie chrupiące. Przełożyć do miseczki i zalać wymieszanymi składnikami sosu. Odstawić do lodówki na jak najdłużej. Tofu najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby wchłonęło smak sosu. 
Grzybki mung ugotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić je w paski. Chili, imbir, czosnek dymkę posiekać drobno. 
Rozgrzać wok. Najpierw uprażyć w nim orzeszki (wystarczy minuta). Odłożyć je do miseczki. Następnie wlać 2 łyżki oleju. Tofu odsączyć z marynaty i usmażyć na gorącym tłuszczu. Kiedy się zarumieni wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyło się z tłuszczu. Następnie do woka wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili, dymkę (część dymki można odłożyć do dekoracji). Podsmażać minutę. Dodać grzyby mung. Smażyć kolejną minutę. Wrzucić dyniowy makaron, wlać sos, w którym marynowało się tofu. Smażyć jeszcze kilka minut. Pod koniec wrzucić tofu i orzeszki. Podawać posypane dymką. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.