Przejdź do głównej zawartości

DYNIA MAKARONOWA Z TOFU W CHIŃSKIM STYLU

Miąższ dyni makaronowej do złudzenia przypomina cieniutkie niteczki makaronu chińskiego czy sojowego. Dlaczego, by więc nie użyć jej w ten sam sposób, w który zazwyczaj przygotowujemy taki makaron. Oto moja pierwsza propozycja na danie z dyniowym makaronem.

 

Składniki:

  • 1/2 dyni makaronowej upieczonej
  • 1/2 kostki tofu
  • grzybki mun
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru
  • papryczka chili (wraz z pestkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula dymka
  • garść orzechów ziemnych
  • olej kukurydziany do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub innego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, żeby tylko wrzucać je do woka. Dynię makaronową przekroić na pół i piec przez około 20-30 min. Wydrążyć jedną połówkę. Miąższ ma postać cienkiego makaronu. Drugą część miąższu zachować do innego dania. 
Tofu pokroić w kostkę. Ułożyć na papierowym ręczniku, przykryć wierzch drugim papierowym ręcznikiem. Obciążyć wierzch np. drewnianą deską. W takim ułożeniu pozostawić tofu przez około 30 min. Wtedy większość wody się odsączy, a tofu po usmażeniu będzie chrupiące. Przełożyć do miseczki i zalać wymieszanymi składnikami sosu. Odstawić do lodówki na jak najdłużej. Tofu najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby wchłonęło smak sosu. 
Grzybki mung ugotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić je w paski. Chili, imbir, czosnek dymkę posiekać drobno. 
Rozgrzać wok. Najpierw uprażyć w nim orzeszki (wystarczy minuta). Odłożyć je do miseczki. Następnie wlać 2 łyżki oleju. Tofu odsączyć z marynaty i usmażyć na gorącym tłuszczu. Kiedy się zarumieni wyłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyło się z tłuszczu. Następnie do woka wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili, dymkę (część dymki można odłożyć do dekoracji). Podsmażać minutę. Dodać grzyby mung. Smażyć kolejną minutę. Wrzucić dyniowy makaron, wlać sos, w którym marynowało się tofu. Smażyć jeszcze kilka minut. Pod koniec wrzucić tofu i orzeszki. Podawać posypane dymką. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...