sobota, 25 października 2014

PIZZA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Pizza z jarmużem, orzechami włoskimi i sporą ilością czosnku, to bardzo smaczne połączenie. Zanim ułożymy na pizzy żółty ser, podpiekamy ją z jarmużem, co sprawia, że staje się on chrupiący, jak chipsy (przepis na chipsy z jarmużu znajdziecie tutaj).

Składniki:

  • spory pęczek jarmużu (a właściwie pęk) 
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 szalotki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 250 g sera ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeże lub suszone oregano

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypać mąkę. Do zagłębienia wsypać drożdże i część wody, zamieszać lekko. Odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść i odstawić na kolejne 30-60 min. 
W tym czasie można przygotować nadzienie do naszej pizzy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę lub zblendować i wraz z odrobiną oliwy z oliwek i czosnku (1 ząbek) ugotować w rondelku. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i oregano. 
Jarmuż oczyścić ze sztywnych łodyżek, posiekać. Dodać do niego posiekane orzechy włoskie, pokrojoną drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). 
Kiedy ciasto na pizzę podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę, na papier do wypieków. Brzegi ciasta uformować tak, żeby były nieco wyższe. Można odstawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia, by ciasto było bardziej lekkie i puszyste, albo od razu posmarować sosem, ułożyć jarmuż z orzechami i czosnkiem, na to położyć kleksy sera ricotta. Wstawić do piekarnika na około 15 min (temp. 180-200 st. C). W tym czasie zetrzeć żółty ser na tarce o dużych oczkach. Posypać podpieczoną pizzę serem, piec do momentu, gdy brzegi się zarumienią, a ser roztopi, kolejne 15-20 min. 

5 komentarzy:

  1. Ja wczoraj robiłam z brokułami i cukinią, też miała moc :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,super pomysł z podpiekaniem jarmużu. Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! wypróbuj do pizzy sos salsa mexicana albo dressing ziołowy develey, a Twoje kubki smakowe oszaleją ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam takich chemicznych dodatków ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...