niedziela, 23 lutego 2014

Pikantne chipsy z jarmużu

Chrupiące i zdecydowanie smaczniejsze niż tradycyjne chipsy! W smaku trochę przypominają... glony nori. 

Składniki:

  • 4-5 liści jarmużu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • szczypta cynamonu

Liście jarmużu umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wykrawając wewnętrzne, twarde i włókniste części. Wymieszać bardzo dokładnie z oliwą i przyprawami tak, aby wszystkie liście zostały nimi pokryte. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piec w 150 st. C przez 10-15 min, z termoobiegiem lub bez.
Można też zrobić chipsy jarmużowe w wersji łagodnej a'la nori - zamiast soli, oliwy z oliwek, chili i cynamonu, doprawić liście jarmużu sosem sojowym i olejem arachidowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...