Przejdź do głównej zawartości

PIZZA Z JARMUŻEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Pizza z jarmużem, orzechami włoskimi i sporą ilością czosnku, to bardzo smaczne połączenie. Zanim ułożymy na pizzy żółty ser, podpiekamy ją z jarmużem, co sprawia, że staje się on chrupiący, jak chipsy (przepis na chipsy z jarmużu znajdziecie tutaj).

Składniki:

  • spory pęczek jarmużu (a właściwie pęk) 
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 szalotki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 250 g sera ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeże lub suszone oregano

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wsypać mąkę. Do zagłębienia wsypać drożdże i część wody, zamieszać lekko. Odstawić na 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto. Zagnieść i odstawić na kolejne 30-60 min. 
W tym czasie można przygotować nadzienie do naszej pizzy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę lub zblendować i wraz z odrobiną oliwy z oliwek i czosnku (1 ząbek) ugotować w rondelku. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i oregano. 
Jarmuż oczyścić ze sztywnych łodyżek, posiekać. Dodać do niego posiekane orzechy włoskie, pokrojoną drobno szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). 
Kiedy ciasto na pizzę podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę, na papier do wypieków. Brzegi ciasta uformować tak, żeby były nieco wyższe. Można odstawić jeszcze na trochę do wyrośnięcia, by ciasto było bardziej lekkie i puszyste, albo od razu posmarować sosem, ułożyć jarmuż z orzechami i czosnkiem, na to położyć kleksy sera ricotta. Wstawić do piekarnika na około 15 min (temp. 180-200 st. C). W tym czasie zetrzeć żółty ser na tarce o dużych oczkach. Posypać podpieczoną pizzę serem, piec do momentu, gdy brzegi się zarumienią, a ser roztopi, kolejne 15-20 min. 

Komentarze

  1. Ja wczoraj robiłam z brokułami i cukinią, też miała moc :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,super pomysł z podpiekaniem jarmużu. Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! wypróbuj do pizzy sos salsa mexicana albo dressing ziołowy develey, a Twoje kubki smakowe oszaleją ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.