Przejdź do głównej zawartości

SOS SEROWY DO NACHOSÓW, WEGAŃSKI

Rewelacyjna, wegańska wersja serowego sosu do nachosów. Oryginalny przepis pochodzi z Simple Vegan Blog. Wprowadziłam klika swoich zmian. Dip ten ma świetną, ciągnącą się konsystencję, zupełnie taką, jaką mają serowe sosy do nachosów. Co go różni od nich? Nie ma w nim ani grama sera, ani żadnych sztuczności! Tylko ziemniaki, marchewka, płatki drożdżowe i przyprawy. 

Składniki:

  • 6 małych ziemniaków (ok. 360 g)
  • 3 małe marchewki (ok. 140 g)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju (proponuję mniej aromatyczny olej niż oliwa z oliwek, np. ryżowy albo z pestek winogron)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki drożdży nieaktywnych (płatków drożdżowych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie)


Cebule i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Zblendować wszystkie składniki na jednolity sos. Doprawić. Można podawać lekko podgrzany lub na zimno z nachosami, frytkami itp. 

Komentarze

  1. Zapisuję, ale czy konieczne są te płatki drożdżowe? Nie mam pojęcia skąd je wziąć tu u mnie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie są obowiązkowe. Jednak drożdże nieaktywne dodają fajnego, serowego posmaku, a do tego są bardzo zdrowe (źródło witamin z grupy B), warto więc rozważyć ich zakup i dodawać je do różnych dań. Ja kupiłam drożdże w sklepie ze zdrową żywnością, ale jeśli nie masz w swoim mieście dobrze zaopatrzonego sklepu ze zdrową żywnością, to jest mnóstwo sklepów internetowych, w których można je zamówić.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.