Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKI MAC & CHEESE

Kolejne danie, które "udaje" ser. Co zamiast sera znalazło się w tym przepisie? Kalafior! Inspirację zaczerpnęłam znów z bloga Simple Vegan.

Składniki:

  • makaron kukurydziany (gluten free)
  • ok. 2 1/2 szklanki różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka (świeży czosnek i cebulkę można zastąpić suszonymi)
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta suszonych ziół (np. tymianek albo estragon)
  • pieprz
  • ewentualnie sól
Ugotować makaron. Kalafior gotować przez 10-15 min na parze albo w wodzie. Cebulkę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Kiedy się zarumienią dorzucić ugotowany kalafior, zamieszać. Kalafior wraz z resztą składników zblendować na bardzo gładki krem. Podgrzać i dodać do ciepłego makaronu. 

W oryginalnym przepisie nie było tłuszczu. Ja użyłam trochę do podsmażenia czosnku i cebulki. W oryginalnym przepisie były one suszone. Ja jednak wolę stosować świeże składniki. 

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę spróbować, bo kuchnia wegańska ostatnio bardzo mnie frapuje ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę, muszę sobie zaserwować takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  3. A sos sojowy robisz samą czy kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można domowym sposobem zrobić sos sojowy? Jeszcze o tym nie słyszałam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.