Przejdź do głównej zawartości

"MEKSYKAŃSKA" ZUPA POMIDOROWA

Szybka zupa pomidorowa, która skutecznie syci głód. Aby nadać jej meksykański charakter, dodałam do niej składniki i przyprawy, które kojarzą się z kuchnią latynoamerykańską. Kukurydza, czerwona fasola, odrobina tamaryndowca, limonka i obowiązkowo chili, najlepiej świeże. Orzeźwiającą nutę zupie dodadzą zioła świeże lub suszone - tutaj można popisać się pomysłowością. Ja użyłam odrobiny suszonego rozmarynu, ale myślę, że dobrze pasowałaby też świeża kolendra.

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • kawałek suszonego tamaryndowca (wcześniej trzeba go zamoczyć)
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • limonka
  • jogurt naturalny

Użyłam przede wszystkim warzyw z puszki, co się może niektórym osobom nie spodobać... Proponuję w takim razie zupę wykonać w sezonie, kiedy będą dostępne kolby świeżej kukurydzy i dojrzałe w słońcu pomidory. Na pewno wtedy będzie smakowała jeszcze lepiej. 

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Wlewamy zmiksowane pomidory + 2 szklanki wody, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy - rozmarynem (lub innymi ziołami), solą, suszoną papryką chili (jeżeli zdecydujemy się na świeżą paprykę, to należy dodać ją na początku - podsmażyć z cebulką i czosnkiem), tamaryndowcem przetartym przez sitko. 

Zupę zjadłam z kleksem jogurtu naturalnego i skropioną świeżym sokiem z limonki. Oczywiście jeśli nie dodamy jogurtu, a na przykład mleko kokosowe, zupa będzie w 100% wegańska. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.