Przejdź do głównej zawartości

HOT DOGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Parówki sojowe i inne gotowe produkty z soi nie stanowią podstawy mojego jadłospisu, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś wegetariański fast food. Dobrym pomysłem są właśnie hot dogi. Wystarczy kupić opakowanie sojowych kiełbasek, upiec bułeczki (lub kupić gotowe) i wyczarować jakąś szybką, smakowitą surówkę. Idealne, żeby poczęstować znajomych, którzy nas niespodziewanie odwiedzili - proste, a jakie efektowne!

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłuszko
  • pęczek estragonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • ewentualnie majonez i ketchup lub inny sos
  • parówki sojowe (u mnie parówki sojowe chili od PolSoja)
  • podłużne bułeczki do hot-dogów



Parówki ugotowałam.
Kapustę drobno poszatkować. Jabłuszko zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą poszatkowaną kapustę, jabłko oraz jogurt, posiekany estragon i przyprawić.
Bułeczki do hot dogów (najlepiej podgrzane na suchej patelni lub w piekarniku) rozkroić. Napełnić surówką z kapusty i włożyć gorącą parówkę sojową. Dodatkowo można polać ulubionym sosem. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.