Przejdź do głównej zawartości

HOT DOGI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Parówki sojowe i inne gotowe produkty z soi nie stanowią podstawy mojego jadłospisu, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakiś wegetariański fast food. Dobrym pomysłem są właśnie hot dogi. Wystarczy kupić opakowanie sojowych kiełbasek, upiec bułeczki (lub kupić gotowe) i wyczarować jakąś szybką, smakowitą surówkę. Idealne, żeby poczęstować znajomych, którzy nas niespodziewanie odwiedzili - proste, a jakie efektowne!

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłuszko
  • pęczek estragonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • ewentualnie majonez i ketchup lub inny sos
  • parówki sojowe (u mnie parówki sojowe chili od PolSoja)
  • podłużne bułeczki do hot-dogów



Parówki ugotowałam.
Kapustę drobno poszatkować. Jabłuszko zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą poszatkowaną kapustę, jabłko oraz jogurt, posiekany estragon i przyprawić.
Bułeczki do hot dogów (najlepiej podgrzane na suchej patelni lub w piekarniku) rozkroić. Napełnić surówką z kapusty i włożyć gorącą parówkę sojową. Dodatkowo można polać ulubionym sosem. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.