Przejdź do głównej zawartości

MAKARON Z SOSEM CEBULOWYM

Pewnie to połączenie kojarzy Wam się z biednym końcem tygodnia, kiedy w portfelu pustki, a chce się czymś napełnić żołądek... Gdyby pominąć dodatek parmezanu i drogi makaron zastąpić tańszym, tak mogłoby być. Jedno jest pewne - to połączenie wcale nie smakuje biednie!

Składniki:

  • 3 żółte cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka tymianku suszonego)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • suchy makaron np. typu linguine (u mnie: o smaku ostrej papryczki)
  • Do podania:
  • starty parmezan
  • rukola

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, piórka lub jeszcze mniejsze części. Smażyć przez około 15 minut, pod koniec dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać tymianek. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Cebulę przełożyć do garnka rzymskiego, wlać bulion i włożyć suchy makaron. Przykryć garnek i dusić potrawę w piekarniku przez około 30 minut (w zależności od grubości makaronu). Najlepiej co jakiś czas kontrolować stan makaronu. Pod koniec można odkryć przykrywkę, by nadmiar bulionu odparował. 
Podawać ze startym parmezanem i listkami rukoli. Potrawa ma głęboki smak umami. W smaku przypomina zupę cebulową. Jest to w zasadzie taka makaronowa wersja zupy cebulowej!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.