Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z FIOLETOWEGO KALAFIORA I SOS Z NERKOWCÓW

Cudowny kolor tego kalafiora skusił mnie do zakupu. Okazał się bardzo smaczny. Podobny w smaku do swojego białego brata. Jego barwa natomiast jest dużo bardziej efektowna!

Składniki:

  • 1 fioletowy kalafior (lub inny, może być nawet biały)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1-2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kuminu

Sos nerkowcowy:

  • garść nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny


Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Ja zalewam 2x większą ilością wody i gotuję do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Wszystkie warzywa pokroić na duże kawałki. W przypadku szparagów główki odłożyć na bok i zostawić do pieczenia na koniec. Kalafior oraz łodygi szparagów polać oliwą, posypać solą i 1/2 łyżeczki cukru oraz kuminem. Cebulkę pokroić na ćwiartki i ósemki, rozdzielić poszczególne listki za pomocą palców. Cebulę wymieszać z 1 łyżką octu balsamicznego, szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Rozłożyć na blasze pomiędzy kalafiorem i szparagami.
Piec warzywa w temp. 200-220 st. C przez 20 minut lub krócej, od czasu do czasu mieszając. Powinny być przypieczone, ale nadal chrupiące.


Nerkowce należy namoczyć wcześniej, najlepiej na noc zalać je zimną wodą. Jeżeli działamy ekspresowo, to zalewamy je gorącą wodą na pół godziny. Teraz należy je zmiksować z odrobiną wody na jednolitą pastę/sos. Zamiast wody można rozcieńczyć ten sos odrobiną mleka roślinnego. Doprawić płatkami drożdżowymi, kurkumą, solą, pieprzem i koperkiem. A jeśli sos jest dla nas zbyt słodki i bez wyrazu, to warto zakwasić go sokiem z cytryny.
Warzywa wymieszać z bulgurem i polać sosem nerkowcowym. Przed podaniem można tę sałatkę jeszcze posypać świeżo posiekaną kolendrą.


Komentarze

  1. Pięknie się ten kalafior prezentuje. Muszę go kiedyś spróbować, bo jeszcze nie miałam okazji. A sałatka wygląda kusząco :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyca mnie kolor tego kalafiora - sama sałatka też prezentuje się smacznie ;) i ten sos z nerkowców - pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny, szkoda, że nie jest łatwo go dostać :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.