Przejdź do głównej zawartości

PENNE Z PIECZONYM BATATEM

Nie tyle szybki, co nieskomplikowany przepis na makaron. Zamiast słodkiego ziemniaka można użyć dyni. Smak i kolor będą podobne! Przepis odrobinę ściągnięty od Gordona Ramsaya z książki "Cooking for friends". Tylko on właśnie użył dyni. 

Składniki:

  • makaron penne, kukurydziany
  • 1 batat
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • ser cheddar

Batata pokroić w dużą kostkę. Dodać 4 ząbki czosnku (nieobrane). Oberwać listki rozmarynu i tymianku, posypać nimi bataty. Polać całość oliwą z oliwek i oprószyć solą. Dodać świeżo zmielonego pieprzu. Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku przez około 25 minut (lub dłużej) w 200 st. C. Ugotować makaron. Po wyjęciu upieczonego słodkiego ziemniaka z piekarnika najlepiej od razu zmiksować go na gładkie puree wraz z czosnkiem (oczywiście teraz można go obrać). Tak powstaje sos. Jeżeli jest zbyt gęsty można dodać do niego odrobinę wody. Wymieszać z makaronem, skropić sokiem z cytryny i posypać startym cheddarem i gotowe!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.