Przejdź do głównej zawartości

WEGAŃSKA FASOLKA W TAGINE

Wegetariańska alternatywa dla popularnej fasolki po bretońsku - błyskawiczne, pożywne i rozgrzewające danie. Żeby było szybciej, użyłam warzyw z puszki, ale oczywiście można zrobić tę potrawę z samodzielnie ugotowanej fasoli i świeżych pomidorów. Danie przyrządziłam w tegine, ale sprawdzi się też zwykły garnek.

Składniki:

  • 2 puszki drobnej, białej fasoli
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek korzenia selera - ugotowany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól lub sos sojowy do smaku
Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w cienkie piórka. Podgotowane seler i pietruszkę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę podobnej wielkości. Obtoczyć cukinię w przyprawach - wędzonej papryce i kuminie. Do garnka wrzucić cukinię. Przykryć i dusić przez około 10 minut. Dodać pietruszkę i seler, wlać pomidory zmiksowane z papryczką chili i czosnkiem. Gotować przez kolejne 20 minut. Pod koniec wrzucić fasolkę z puszki lub ugotowaną, przyprawić ziołami (cząbrem i majerankiem). Gotować jeszcze przez 5 minut, by smaki się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.