Przejdź do głównej zawartości

CHIPSY Z PIEKARNIKA: CUKINIA I TOPINAMBUR

Dwa rodzaje warzywnych chipsów - z topinamburu i z cukinii. Każde inne wymaga nieco innej temperatury pieczenia - ale obydwa przepyszne! Najlepsze są, jeśli warzywa pokroi się na cienkie plasterki za pomocą mandoliny, ale oczywiście można pobawić się z nożem lub z obieraczką. Im cieńsze kawałki, tym szybciej się je przygotowuje i tym bardziej są chrupiące.


Składniki:

  • 0,5-1 kg topinamburu
  • sól i pieprz 
  • 1 średnia cukinia
  • sól 

  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Warzywa umyć i pokroić w cienkie plasterki - osobno cukinię i osobno topinambur. Topinamburu nie trzeba obierać, wystarczy dobrze wyszorować, a jeśli ma niezbyt apetyczną skórkę, to ewentualnie go lekko oskrobać.

Do topinamburu dodać ok. 4 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie wymieszać plasterki, by wszystkie pokryły się tłuszczem, posolić i obficie doprawić pieprzem. Plasterki rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, aby tworzyły jedną warstwę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut lub do momentu osiągnięcia preferowanego zarumienienia.

Cukinię również wymieszać z olejem rzepakowym (ok. 2-3 łyżki). Rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, aby plasterki nie leżały na sobie. Posypać przyprawami - solą, wędzoną papryką i  papryką ostrą. Piec, a raczej suszyć w temperaturze 100-110 stopni C przez około 30-40 minut. Podczas pieczenia można regulować tę temperaturę dodając lub odejmując 10 stopni. Plasterki skurczą się i staną się lekkie, wysuszone. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.